Ako u Amsterdamu urinirate po policijskom vozilu, vozač vam ništa neće reći: Ovo su najopasniji gradovi za turiste (FOTO)

U svakom gradu se može desiti da ostanete bez novčanika ili da vam se dogodi neka druga neprijatnost, ali u slučaju pojedinih turističkih destinacija, morate biti posebno pažljivi

  • 2

Amsterdam, turistička meka za brojne posetioce sa svih strana sveta, noću se pretvara u pravu džunglu kojom vlada bezakonje, a policija ostaje nesposobna u borbi protiv kriminala i nasilja na njegovim ulicama, upozorio je ombudsman tog holandskog grada.

- Grad noću postaje urbana džungla - kazao je amsterdamski ombudsman Are Zurmond za holandski dnevnik "Trouw", upozorivši na ilegalne trke automobila i bicikala po gradskim ulicama, otvorenu prodaju droge i druga kriminalna dela.

>>> Vulkani, pirati, šiljci koji buše gume i lokalni običaji: Šta nam preti u kojoj zemlji na odmoru? (od Bosne i Hrvatske do Egipta i Turske)

- Novac od kriminala se obrće, a ni vlasti ni policija ne mogu više da upravljaju situacijom - upozorio je Zurmond.

U četvrti Crvenih fenjera, ulice su toliko nakrcane noću da postoji ozbiljna opasnost po ljude u slučaju požara ili potrebe za hitnom pomoći, čije vozilo ne bi moglo da se probije - Foto: Profimedia

Oko 18 miliona turista svake godine preplavi Amsterdam, što je broj veći od ukupnog broja stanovnika Holandije.

Tokom prošle godine grad je nastojao da preduzme ozbiljne korake, kako bi se odbranio od posetilaca koji krše zakone o javnom redu, uvodeći novčane kazne.

No zahvaljujući mogućnostima jeftinog putovanja, grupe uglavnom mladih ljudi, koji najčešće dolaze iz ostatka Holandije ili Britanije, često vikendom tumaraju užim središtem grada i njegovim kanalima premreženim ulicama, pune pabove i organiziraju interne proslave privučeni lakim pristupom drogama i notornom četvrti Crvenih fenjera.

Oslikavajući crnim slikama noćni život grada, Zurmond se pozvao na tri kamere koje su postavljene u užem centru, na trgu Lidsplein, okruženom kafićima i klubovima.

- Jedne noći smo izbrojali 900 prekršaja, uglavnom između dva i četiri sata ujutru. Vlada mračna atmosfera i atmosfera bezakonja - kazao je ombudsman.

Oko 18 miliona turista svake godine preplavi Amsterdam - Foto: pixabay.com

- Motociklisti se trkaju u pešačkim zonama. Ima puno vike. Kupuju se droge. Ljudi uriniraju i čak spavaju po ulicama - dodaje.

- Ima nasilja, ali niko ne reaguje. Možete urinirati po policijskom vozilu, a da vam vozač na to ništa ne kaže - navodi Zurmond oslikavajući stanje na gradskim ulicama noću.

Po njegovim rečima, čak 2.000 ilegalnih taksi vozila vozi amsterdamskim ulicama noću i cveta crno tržište gotovim novcem.

U četvrti Crvenih fenjera, ulice su toliko nakrcane noću da postoji ozbiljna opasnost po ljude u slučaju požara ili potrebe za hitnom pomoći, čije vozilo ne bi moglo da se probije, ističe ombudsman.

OVO SU 10 NAJOPASNIJIH GRADOVA ZA TURISTE

U svakom gradu se može desiti da ostanete bez novčanika ili da vam se dogodi neka druga neprijatnost, ali u slučaju ovih 10 gradova, koji važe za omiljene turističke destinacije, morate biti posebno pažljivi.

- BARSELONA

Osim po čudesnoj arhitekturi i bogatoj istoriji, Barselona je dobro poznata i kao prestonica džeparoša. Glavna gradska ulica, La Rambla, mesto je na kome se desi najviše krađa. Lopovi ne biraju mesto gde će napasti, a posebno su aktivni u gradskom prevoziu, na plažama, ali i u hotelskim sobama.

Barselona je dobro poznata i kao prestonica džeparoša - Foto: Pixabay

- KAIRO

Čuvena prestonica Egipta nije nimalo nalik popularnim egipatskim letovalištima. Ovo je jedan od najopasnijih gradova na svetu za žene, a zbog stalnih sukoba u tom području, politička situacija ne garantuje bezbednost.

Osim bezbednosti, treba voditi računa i o prevarantima koji koriste svaku priliku da opljačkaju turiste. Najpoznatija je prevara sa jahanjem kamila, gde niko ne kaže koliko će koštati silazak sa životinje.

- NAPULJ

I prestonica pice, za koju mnogi Italijani tvrde da u sebi sadrži najviše onog italijanskog, našla se na listi opasnih gradova, upravo zbog džeparoša.

Veliki broj džeparoša vozi se na skuterima, izleće sa svih strana i vrlo vešto otima torbe ili fotoaparate.

- PARIZ

Ni grad romantike nije bezbedan, iako ne deluje tako. I u prestonici Francuske, džeparoši haraju na sve strane i vrebaju pravi čas da se domognu plena.

Pored njih, tu su i nasrtljivi ulični prodavci, koji prelaze sve granice pristojnosti, pa je najbolje ne komunicirati s njima.

I u prestonici Francuske, džeparoši haraju na sve strane i vrebaju pravi čas da se domognu plena - Foto: Wikimedia/Taxiarchos228

- DUBAI

Iako je Dubai više naklonjen zapadu od ostalih gradova, žene ipak moraju da obrate pažnju na svoje oblačenje.

Kako bi izbegle neprimerene poglede, ali i seksualno uznemiravanje, žene bi trebalo da pokriju ruke i noge i da se, ni u kom slučaju, ne ponašaju provokativno. Sa druge strane, hotelii su potpuno bezbedni.

- RIO DE ŽANEIRO

Jedna od najpopularnijih gradskih četvrti, Sveta Tereza, veoma je opasna. Ovde je najbolje ne pokazivati telefon ili kameru, jer u tom slučaju možete biti napadnuti, a prilikom napada vrlo često se koriste noževi.

Svakako, noćna šetnja se ne preporučuje, kao ni ni obilazak gradskih favela bez vodiča.

- JOHANEZBURG

Rasna dskrimiinacija koja je u ovom gradu veoma izražena, gotovo u zasenak baca veličanstvenu prirodu. Nakon ukidanja aparthejda, koji je jedino belcima omogućavao puna politička prava, situacija u zemlji se drastično promenila.

U prestonici Južnoafričke republike, najbolje bi bilo da putujete automobilom, ali i u tom slučaju, preporučuje se da prozori budu zatvoreni, a sve vrednosti van vidnog mesta, jer se često dešava da lopovi napadaju dok vozila stoje na semaforu. Naročito belce, za koje postoji i poseban taksi. U najboljem slučaju će buljiti u vas na ulici.

U Riju se ne preporučuje noćna šetnja - Foto: AP/Tanjug

- PATAJA

U ovom, veoma popularnom turističkom centru Tajlanda, opasnost ne vreba od džeparoša, već od brze hrane. Nikada ne možete znati gde i kako možete da se otrujete. Iako veoma popularna među turistima, Pataje je veoma prljav grad.

- TIHUANA

Osim američkiih turista, koji vole da uživaju u ovom gradiću, često se u njemu može naći i veliki broj izbeglica iz SAD-a, a služi i kao tranzitna tačka za krijumčarenje narkotika, tako da je ipak veoma opasno mesto.

Grad je smešten na granici Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, pa zbog toga i jeste veoma popularan među Amerikancima koji žele da uživaju u Meksiku za vikend.

- MUMBAJ

Svaki turista koji dođe u Mumbaj biva okružen stotinama prosjaka koji ih vide kao pokretne novčanike. Neki od njih se predstavljaju i kao duhovna bića, kako bi ukrali nešto.

Indija je ozloglašena i zbog velikog broja napada na žene. Veoma toplo vreme i zagađena okolina stvaraju savršene uslove za trovanje hranom ili dobijanje bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Н. С.

    31. jul 2018 | 08:54

    Моја радозналост није тако велика да би изложила свим овим прљавштинама, и стресовима.

  • Cika Velja

    31. jul 2018 | 10:12

    Samo je pitanje vremena kad ce noc kao period bezakonja,da udje u dan???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA