≫ 

Pohotna profesorka optužena da je "seksualno gnjavila" studenta 3 godine: Istraga otkrila da je on oženjen muškarcem, a to nije sve (VIDEO)

Za vreme uragana Sendi u oktobru 2012. profesorka Ronel se pojavila u njegovom stanu jer je kod nje nestalo struje

  • 3

Avital Ronel, svetski priznati filozof i profesorka nemačkog jezika i komparativne književnosti na Univerzitetu u Njujorku proglašena je odgovornom za seksualno uznemiravanje bivšeg studenta Nimroda Rajtmana.

Ovaj skandal u akademskoj zajednici neobičan je i zato što dolazi u doba kada su brojni muškarci javno optuženi za seksualno uznemiravanje žena, piše "Njujork tajms".

Istraga koja je trajala 11 meseci utvrdila je da je cenjena profesorka Ronel odgovorna za fizičko i verbalno seksualno uznemiravanje i da je njeno ponašanje bilo "dovoljno uticajno da promeni uslove Rajtmanovog studijskog okruženja". Zbog toga je Ronel suspendovana u sledećoj akademskoj godini.

Pohotna profesorka imala seks sa trojicom učenika: Sastajali su se nakon nastave, a sada je završila u zatvoru - i to nije sve (FOTO)

Rajtman je naveo da ga je seksualno gnjavila tri godine, obasipajući ga mejlovima u kojima mu se obraća sa "moj najobožavaniji", "slatka umiljata beba", "koker španijel" i "moj zapanjujući i prekrasni Nimrod".

Po zaključenju ovog slučaja grupa istaknutih akademika širom sveta potpisalo je pismo podrške profesorki Ronel, a prva među potpisnicima bila je jedna od najuticajnijih feministkinja današnjice Džudit Batler, autorka knjige "Rodna nevolja", kao i svetski slavni filozof Slavoj Žižek.

U pismu upućenom Univerzitetu navode kako su videli odnos prof. Ronel sa studentima, a neki poznaju i "osobu koja je povela ovu malicioznu kampanju protiv nje". Profesori su govorili o njenom karakteru i intelektualnoj posvećenosti, pa su tražili da se prema njoj postupa sa dignitetom, prema zaslugama osobe sa njenom međunarodnom reputacijom. Žrtvi su pritom prigovorili što se javio nakon više godina ćutanja.

Rajtman, koji sada ima 34 godine i trenutno je na Harvardu, tvrdi da ga je profesorka Ronel (66) ljubila i dirala mnogo puta, spavala u njegovom krevetu sa njim, tražila od njega da legne u njen krevet, držala ga za ruku, pisala mu poruke i zvala ga neprestano i odbijala da radi sa njim ako joj ne udovolji.

Ipak ono što je neobično u celoj priči jeste da je Rajtman homoseksualne orijentacije i sada je venčan sa muškarcem, a profesorka Ronel je lezbijka.

U izjavi za "Njujork tajms" Ronel je opovrgnula da se radilo o uznemiravanju, prenosi Jutarnji.hr.

- Naša komunikacija - za koju Rajtman sada tvrdi da je bila seksualno uznemiravanje - bila je između dve odrasle osobe, gej muškarca i kvir žene, koji dele izraelsku baštinu, kao i sklonost ekstravagantnoj i neformalnoj komunikaciji koja proizlazi iz našeg zajedničkog akademskog zaleđa i senzibiliteta. Te komunikacije on je bio podsticao i na njih odgovarao u razdoblju od tri godine.

Dve godine nakon doktorata, Rajtman je uložio žalbu američkom saveznom zakonu ('Title IX') kojim se sprečava seksualna diskriminacija u obrazovnom sistemu.

U maju je Univerzitet proglasio profesorku Ronel odgovornom za seksualno uznemiravanje, ali ju je oslobodilo drugih optužbu (uhođenje, odmazda). Rajtmanov advokat kazao je da su on i njegov advokat napravili nacrt sudske tužbe protiv Univerziteta i profesorke Ronel, kao i da razmišljaju o daljnjim koracima.

"Njujork tajms", koji je svojim razotkrivanjem holivudskog mogula Harvija Vajnštajna zapravo postavio temelje pokreta #MeToo, primećuje da je ovaj slučaj jako nalik situacijama u kojima su moćne muškarce optužene za seksualno napastovanje branili njihovi jednako uticajne kolege, i to na način da bi pokušali ocrniti - žrtvu.

Problemi su započeli, prema Rajtmanu, u proleće 2012., pre nego što je zvanično započeo studije. Profesorka Ronel pozvala ga je da ode s njom u Pariz na nekoliko dana.

Prvog dana tražila ga je da joj čita poeziju u njenoj spavaćoj sobi za vreme popodnevnog odmora. Bilo mu je to čudno, kazao je istražiteljima, ali nije želeo da prigovara. Ali, tada ga je, kazao je, povukla u krevet, prenosi Jutarnji.hr.

- Stavila je moje ruke na svoja prsa, pa je pritiskala svoju zadnjicu moje prepone. Ljubila me, ljubila moje ruke, moj torzo - ispričao je Rajtman i dodao da se te večeri odigrala slična scena. Sledećeg jutra, tvrdi, kazao joj je da sinoćnji događaj nije bio ok.

Za vreme uragana Sendi u oktobru 2012. profesorka Ronel se pojavila u njegovom stanu jer je kod nje nestalo struje. On je kazao da ga je, uprkos njegovim primedbama, uverila da bi oboje mogli da spavaju u njegovom krevetu.

Kad su legli zajedno, dirala ga je i ljubila svake noći gotovo sedam dana, kazao je u svom iskazu. Taj je navod profesorica Ronel opovrgnula putem svog advokata. Ona je kazala da je ostala kod njega samo dve noći nakon uragana, i to na Rajtmanov poziv.

VIDEO: Valjanje u blatu, mali potok za nju je bio nepremostiva prepreka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA