≫ 

"Sa kukastim krstovima se ne igra, posebno ne u Nemačkoj": Dozvoljena prva kompjuterska igrica u kojoj se pojavljuje i Hitler (VIDEO)

S kukastim krstovima se ne igra, smatra nemačka ministarka za porodicu

  • 3

Kompjuterska igrica "Through the Darkest of Times", koja je ove nedelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

- Igrice koje se kritički sučeljavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti - rekla je Elizabeth Zeker, direktorka komisije Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice.

Dosad je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Još 1998. godine jedan sud je zabranio kukaste krstove i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi se mladi koji igraju te igrice mogli „navići" na te simbole. 

USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli. Industrija kompjuterskih igrica je reagovala s olakšanjem na odluku USK-a, prenosi Hina.

Nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej je naprotiv kritikovala odluku USK-a.

- S kukastim krstovima se ne igra. Posebno ne u Nemačkoj, gde je i danas potreban osećaj odgovornosti za ono što se dogodilo - rekla je ona.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Wien

    25. avgust 2018 | 13:25

    Zato se u Hrvatskoj vidjaju na svakom koraku...

  • Ljubo

    25. avgust 2018 | 11:38

    Kratak fitilj.NECE BITI NACIZMA ALI NECE BITI NI NAS.

  • Тодорић

    26. avgust 2018 | 07:43

    Како се јавно врши враћање нацизма,уз фол згражање...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA