Otkrivena misterija čuvenih statua na Uskršnjem ostrvu (FOTO)

Veruje se da su ove statue napravili drevni Polinežani

  • 4

Naučnici su otkrili kako su drevni stanovnici Uskršnjeg ostrva birali lokacije na kojima su gradili poznate masivne i tajanstvene kamene statue.

Nekoliko stotina velikih statua, poznatih pod nazivom moai, visokih do 12 metara i teških 75 tona, zadivljuju posetioce Uskršnjeg ostrva već generacijama.

Njihovo poreklo je nepoznato, a naučnici se već dugo pitaju koji je bio ključ izbora lokacija za spomenike razmeštene diljem ostrva.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Plos One tvrdi se da su lokacije birane po blizini izvora sveže vode.

Veruje se da su ih napravili drevni Polinežani, većinu između 1250. i 1500. godine.

- Kada smo počeli da ispitujemo hidrološke podatke, primetili smo da su izvori sveže vode i lokacije statua blisko povezani - kaže glavni autor studije Karl Lipo, antropolog na njujorškom univerzitetu Birmington.

To se ne odnosi samo na moaije smeštene uz obalu već i na one u unutrašnjosti.

- Tamo gde ih nema, nema ni vode - kaže Lipo.

Druga zanimljivost se odnposi na to da su svi videli fotografije glava Uskršnjeg ostrva, ali ono što nije poznato jeste one zapravo imaju skrivena ukopana tela.

Arheolozi su otkrili tela koja su povezana sa glavama i pronašla zanimljiva otkrića koja su proširila znanje o civilizaciji na Uskršnjem ostrvu.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ich

    16. januar 2019 | 14:52

    Sa današnjom mašinerijom bi ovo bio podvig

  • sasa

    16. januar 2019 | 15:23

    Naravno da je izvor pitke vode u blizini. Na projektu je sigurno radilo mnogo ljudi pa bi na bezvodnom podrucju bilo skoro nemoguce raditi zbog teskog dopremanja pitke vode. Ni u pustinjama nema previse gradjevina zar ne!

  • Trn

    16. januar 2019 | 15:36

    Koji naučnici, samo nagađaju, nek probaju sa današnjom tehnikom, i svojim znanjem napraviti nešto slično, da vidimo tu pamet???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA