≫ 

Dečak (8) je sa porodicom pobegao od islamista: Dve godine je živeo kao beskućnik, a sada je postao šampion u šahu (VIDEO)

Osmogodišnji Tani, kako ga zovu prijatelji i porodica, pre godinu dana je zavolio šah, tačnije kad je počeo da pohađa osnovnu školu u Njujorku

  • 2

Tanitoluva Adevumi, osmogodišnji dečak poreklom iz Nigerije, osvojio je prvenstvo države Njujork u šahu u kategoriji koja obuhvata decu uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

Ova vest ne bi bila posebno zanimljiva da se iza nje ne krije jedna neverovatna priča.

Naime, Tanitoluva je do 2017. godine živeo u Nigeriji. Smrt je bila svuda oko njega. Njegova porodica je zbog zloglasnog Boko harama morala da napusti svoju zemlju. Militanti ove islamističke grupe ubijali su nedužne civile u selu gde je živeo Tani, pa su morali da pobegnu kako bi sačuvali svoje živote.

Uspeli su da stignu u Njujork, gde već dve godine žive kao beskućnici. Svakog dana čekaju vesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD.

Osmogodišnji Tani, kako ga zovu prijatelji i porodica, pre godinu dana je zavolio šah, tačnije kad je počeo da pohađa osnovnu školu u Njujorku. To njegov uspeh čini još većim.

Dečak koji se prvi put susreo sa šahovskom tablom i figurama pre godinu dana je uspeo da trijumfuje na državnom prvenstvu. Nadmudrio je bogatu decu iz privatnih škola koja godinama rade sa svojim privatnim šahovskim instruktorima.

Malo je nedostajalo da Tani ne dobije šansu da se takmiči. Članstvo u šahovskom klubu se plaća, pa je majka morala da napiše molbu kako bi ga primili. Napisala je da njen sin jako voli šah, ali da jednostavno nemaju novac za članarinu i kotizacije. Na sreću, u školi su imali sluha, oslobodili su ga plaćanja i dobili šampiona.

Tani obožava šah. Počeo je da pohađa besplatne trosatne lekcije svake subote u Harlemu.

- Želim da postanem najmlađi velemajstor u istoriji - rekao je za "Njujork Tajms" ovaj simpatični dečak.

Njegov trener Rus Makofski svestan je da u rukama ima nebrušeni dijamant, pa je pokrenuo kampanju kako bi pomogao Taniju i njegovoj porodici. Od zacrtanih 25.000 dolara skupili su polovinu.

- Za samo jednu godinu doći na ovaj nivo, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih i to bez finansijske pomoći porodice… Ja to nikada u životu nisam video - kaže Makofski.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • toyi

    22. mart 2019 | 17:31

    Svaka cast sretno momcino!!!

  • Vrnjcanin

    22. mart 2019 | 17:49

    Dve godine u New york a nemaju pare,pa kako,mi svi znamo ovde da pare padaju u USA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA