Deluje kao fotomontaža, kladili biste se u milion dolara i izgubili: Ovo je prava istina o nestvarnoj fotografiji Buenos Ajresa (FOTO) (VIDEO)

Ima ga i u mnogim gradovima južnog dela Evrope, a rasprostranjeno je na celom jugu Španije, gde mu posebno odgovara klima

  • 0

Jakaranda drvo izgleda spektakularno u vreme kada njegova krošnja cveta pa iz daleka podseća na ljubičasti oblak, kao na ovoj slici iz Buenos Airesa. Reč je o brzorastućem, suptropskom stablu koje potiče iz Južne Amerike. Sadi se kao ukrasno drvo u vrtove i parkove zbog svojih grozdastih cvetova.

Može da naraste do visine od pet do 15 metara, a kora ovog stabla je tanka i glatka, sivozelene boje. Cvet je plavo-ljubičaste boje do pet cm, a raste u grozdovima u kojim ih ima i 30-ak komada. Cveta u proleće i rano leto.

Jakaranda drvo uspeva na područjima gde nema dugotrajnog mraza, a podnosi temperaturu i do minus 7 stepeni Celzijusa.

Drvored Jakarande

CVET U OBLIKU ZVONČIĆA

Drvo ima listove koji podsećaju na listove mimoze, pa otud dodatak imenu (mimosifolia), a cvet je u obliku malih zvončića. Ovo ukrasno drvo može da se sretne u mnogim gradovima južnog dela Evrope, a rasprostranjeno je na celom jugu Španije gde mu posebno odgovara klima.

Jakaranda drvo je iz porodice koja ima 49 cvetajućih vrsta biljaka, Bignoniaceae.

Izvornog je porekla iz tropskih i suptropskih područja Meksika, Srednje Amerike, Južne Amerike, Kube, Jamajke i Bahama, a često je ukrasno drvo u Aziji, posebno u Nepalu. Prilično često se sreće i u južnoj Kaliforniji, Floridi, Argentini, Južnoj Africi, Zimbabveu, Australiji, Španiji i Zambiji, pa je uvedena u većinu tropskih i suptropskih područja do te mere da je tamo ušla u popularnu kulturu.

Mi smo je pronašli u malim oglasima u Srbiji i cena za 20 semenki je 150 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA