Bekstvo iz Šošenka: Zatvorenici zaveli krojačicu, ona im prošvercovala alat kojim su isekli cevi i pobegli kroz šaht! (FOTO)

Dvojac se upoznao 2010. u "počasnom bloku", posebnom delu zatvora u kom su se nalazili zatvorenici dobrog vladanja

  • 1

Spektakularni beg dvojice ubica iz američkog zatvora isplaniran u zatvorskoj krojačkoj radnji punio je naslovne strane medija 2015. godine i bio danima glavna vest u Americi. Beg su čak upoređivali s holivudskim fimovima "Beg iz Alkatraza" i "Bekstvo iz Šošenka".

Akteri ove priče su 48-godišnji Ričard Met i 34-godišnji David Svet koji su kazne služili u Klintonovoj vaspitnoj ustanovi u gradiću Denmor u državi Njujork. Radi se o maksimalno čuvanom zatvoru kojeg zovu i "Mali Sibir" jer se nalazi u regiji u blizini kanadske granice, gde hladno vreme traje više od pola godine.

Svet je 2002. bio osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva šerifova zamenika 2002. godine, a Met 2008. na kaznu od 25 godina do doživotne zbog ubistva svog bivšega šefa 1997. godine. Met je oteo bivšeg šefa (76) koji mu je dao otkaz, mučio ga i ubio, pa telo testerom isjekao na komade i bacio u Nijagaru. Zbog toga je u zatvoru dobio nadimak Testera.

Dvojac se upoznao 2010. u "počasnom bloku", posebnom delu zatvora u kom su se nalazili zatvorenici dobrog vladanja. Budući da su bili komšije u ćelijama, brzo su postali najbolji prijatelji. Met je imao poseban dar za slikanje i mladi Svet mu se divio, pa mu je Met pomogao da savlada tehnike crtanja. Obojica su slikali i njihove rukotvorine postale su "vredne" u zatvorskim krugovima.

Tili Mičel, Foto: New York City Police Department

Pravi obožavatelj i kolekcionar Metovih slika bio je zatvorski čuvar Džin Palmer. On se sprijateljio s Metom, "švercovao" mu je boje i platna i ostale potrepštine.

Met i Svet su većinu vremena provodili izvan ćelije, a zajedno su radili u zatvorskoj krojačkoj radnji, gde su se šile uniforme njujorških železničara. Zanimljivu dimenziju ovoj priči daje činjenica im je u begu pomogla jedna službenica zatvora.

Džojs Mičel (51), zvana Tili, radila je kao šefica zatvorske krojačke radnje i bila je udata za drugog službenika zatvora. Svet, kog opisuju kao velikog zavodnika i šarmera, navodno je godinu dana 'obrađivao' dok se konačno nije zaljubila u njega. Svedoci su kasnije govorili kako je Tili krišom davala Svetu slatkiše, krofne i kekse, a navodno su imali i seksualne odnose u skladištu.

Begunci, Foto: New York City Police Department

Ali, krajem 2014. neko je poslao anonimno pismo upravi zatvora u kom se, doduše, nisu spominjala imena, ali se znalo o kome se radi. Tili je sve porekla, kao i zatvorenik, ali je ipak Svet dobio otkaz i premešten je u drugi zatvorski blok. Taj događaj privremeno je pokvario planove Meta i Sveta da iskoriste Tili i njenu zaljubljenost za beg.

Budući da je mladi zavodnik 'otpao', u akciju se dao Met. Prvo joj je prilazio i prenosio joj Davidove navodne ljubavne poruke, a onda joj je počeo nositi i male darove - svoje slike. Naivna Tili, željna pažnje, ponovno je bila zaljubljena i spremna na sve. Met je uverio da mu prošvercuje naočare s malom svetiljkom i testeru za metal.

Džin Palmer, Foto: New York City Police Department

Prvih šest komada alata unela je u zatvor u febuaru 2015, a Met ih je sakrio u ćeliji. Niko ga nije proveravao jer je taj dan Palmer bio na ulazu, a njih dvojica bili su dobri. Tokom aprila i maja donela još alata koji je sakrila u mleveno meso koje je Palmer dostavio dvojici zatvorenika.

Alat za beg, Foto: New York City Police Department

Met i Svet poslednji put su viđeni zajedno u petak, oko 22.30, tokom prebrojavanja. Zatvorenici se proveravaju svaka dva sata tokom noći, kad stražari proveravaju jesi li zatvorenici u svojim krevetima, ali dvojac je čuvare prevario tako što su su u krevetu rasporedili stvari da izgledaju 'kao ljudi koji spavaju'. Otkriveno je da nisu u zatvoru tkom jutarnjeg prebrojavanja u 5.30.

Krojačka radnja u kojoj su radili, Foto: New York City Police Department

Tokom nekoliko meseci begunci su prokopali zid ćelije, isekli zatvorske cevi i u noći 6. juna kroz šaht izvukli na slobodu. Iza sebe su ostavili niz šaljivih poruka, a jedna od njih je glasila: 'Želimo vam ugodan dan'.

Plan je bio domoći se Meksika, ali nakon višenedeljne potrage Met je ubijen 26. juna, a Svet je još dva dana bio u begu dok nije ranjen dva puta u prsa. Preživeo je i trenutno se nalazi u drugom maksimalno čuvanom zatvoru. U ćeliji provodi 23 sata dnevno.

Zatvorenici su slikali, Foto: New York City Police Department

Mičel je uhapšena pod optužbom za kršenje zatvorskih pravila i pomaganja zatvorenicima. Osuđena je na zatvorsku kaznu od 2 i po do 7 godina.

Inače, ova neverovatna priča ekranizovana je u seriji koju je režirao komičar Ben Stiler. Meta glumi Benicio del Toro, a Tili Patriša Arket.

(Telegraf.rs/24 sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA