≫ 

Veliki skandal zdravstvenih radnika: Doktori prepisivali pacijentima opoide u zamenu za seks

Lekar iz Alabame je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lekove u njegovoj kući

  • 0

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 lekara, zbog uloge u ilegalnom prepisivanju opioida i drugih opasnih lekova, ponekad u zamenu za seksualne usluge.

Federalni zvaničnici su na konferenciji za novinare u Sinsinatiju, u Ohaju, naveli da njihova istraga nije završena.

Priveden je 31 lekar, sedam farmaceuta, devet lekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Foto-ilustracija: pixabay.com

Američki lekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne lekove, prenosi Glas Amerike.

Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

- Današnje saopštenje obuhvata navodna krivična dela protiv 53 medicinskih radnika, uključujuci 31 lekara, sedam farmaceuta, devet lekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika - rekao je Džon Martin iz agencije za borbu protiv droga.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od preterane doze opioida 2016. i taj broj raste Foto: Pixabay

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

- Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Ministarstvo pravosuđa će ih kao takve i tretirati - poručio je pomoćnik američkog ministra pravosuđa Brajan Benčkovski.

Gotovo svi ilegalni recepti za lekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabami, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji. Slučajevi obuhvataju jednog lekara u Dejtonu u Ohaju, koji je navodno prepisao 1.750.000 lekova tokom perioda od dve godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste lekove u njegovoj kući.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od preterane doze opioida 2016. i taj broj raste. Predsednik SAD Donald Tramp je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

Te mere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njhovu dostavu i pomoć za oporavak zavisnika.

Video: To nije blato, to je zlato: Lekovita voda koja nekome smeta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA