≫ 

Tajno ostrvo, kolevka Ruske ratne mornarice: Tu su krišom sprovođeni važni medicinski eksperimenti (FOTO)

Istorija Kronštata usko je povezana sa moreplovstvom, iz njegove luke je isplovio prvi ruski parobrod, prvi ledolomac na svetu i prvi ruski moreplovac koji je oplovio svet

  • 1

Krunski grad ili Kronštat grad je i ratna luka na ostrvu Kotlinu u istočnom delu Finskog zaliva, 48 km zapadno od gradskog jezgra Sankt Peterburga. Njegovo ime je nemačkog porekla, to je sintagma od krone = kruna + stadt = grad, krunski grad.

Istorija Kronštata usko je povezana sa moreplovstvom, iz njegove luke je isplovio prvi ruski parobrod, prvi ledolomac na svetu i prvi ruski moreplovac koji je oplovio svet, Ivan Kruzenštern. Zbog tog se smatra kolevkom Ruske ratne mornarice.

Kronštat je osnovao Petar Veliki pošto je osvojio ostrvo koje se dotad zvalo - Kronslot, Foto: Shutterstock

OSNIVAČ PETAR VELIKI

Kronštat je osnovao Petar Veliki pošto je osvojio ostrvo koje se dotad zvalo - Kronslot od Šveđana 1703. i podigao utvrđenje sa dokovima koja je trebalo da štiti pristup Sankt Peterburgu. Sve dok nije iskopan kanal do Sankt Peterburga između 1875. i 1885. Kronštat je bio i luka trgovačke mornarice u kojoj se pretovarivao teret sa manjih na veće brodove.

Kronštat se naročito istakao tokom opsade Lenjingrada 1941 - 1944. Mornari i vojnici Kronštata igrali su glavne uloge u nekoliko ruskih revolucionarnih pokreta. Nakon Februarske revolucije 1917. Kronštatski sovjet pobunio se protiv privremene vlade i proglasio Kronštatsku Republiku, a nakon tog je učestvovao u julskoj buni - 1917.

U vreme Oktobarske revolucije 1917, iz krstarice Aurora bombardovan je Zimski dvorac u Sankt Peterburgu, što se smatra jednim od ključnih događaja kojim su Boljševici došli na vlast. U martu 1921. Kronštatski mornari podigli su Kronštatski ustanak, usmeren protiv sovjetske vlasti. Kronštat je rodno mesto Petra Kapice, jednog od dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine.

Temelji veštačkog ostrva postavljeni su tokom zime, Foto: Shutterstock

OSTRVO NASTALO USRED NIČEGA

Temelji veštačkog ostrva postavljeni su tokom zime; Rusi su drvene kućice postavili na ledu koji je prekrivao zaliv, a zatim su ih napunili teškim kamenjem kako bi potonule na dno. Temelji veštačkog ostrva poslužili su za izgradnju prve građevine. Tvrđava Car Aleksandar I, kao i samo ostrvo koje je nastalo "usred ničega" bili su pravo iznenađenje švedskim moreplovcima. Većinu stanovništva činili su mornari i vojnici koji su se često opraštali od svog doma kako bi zaplovili u još neotkrivene vode na uzbudljivim ekspedicijama.

U vreme sovjetske krize kad su trgovine u velikim gradovima zjapile prazne, police u Kronštatu nudile su sve što je stanovnicima bilo potrebno. Ali, s njega je bilo teško otići, baš kao i doći. Onde su se razvijala i testirala nova oružja i obavljali vojni i medicinski eksperimenti. Brojni stručnjaci su dovedeni protiv vlastite volje, a neki od njih su pokušali i da pobegnu.

Danas je istrvo Kotlin povezano s kopnom saobraćajnicom, kao i tunelom pod Finskim zalivom, Foto: Shutterstock

VAKCINA PROTIV KUGE

To im nije polazilo za rukom zbog čuvara koji su ih držali na oku ili nišanu i zbog vodene, odnosno ledene izolacije. Danas je Kotlin povezan s kopnom saobraćajnicom, kao i tunelom pod Finskim zalivom, ali pre je ostrvu moglo da se pristupi isključivo morskim putem.

Naučnici u Kronštatu uspeli su da naprave vakcinu protiv kuge i spasu hiljade života. Eksperimente su radili na životinjama, koje su onde i spaljivali. Brojna istraživanja radila su se u potpunoj tajnosti, poput, na primer, radijacije kojoj su bile podvrgnute životinje, o kojima su svedočili tadašnji stanovnici Kotlina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA