Kada ona sedne u borbeni avion, svi padaju u drugi plan: Prva crnkinja pilot u Južnoafričkoj republici kojom se nacija ponosi (FOTO)

Avijaciju voli od pete godine

  • 2

U Južnoafričkoj republici proteklog vikenda održana je inauguracija novoizabranog predsednika Sirila Ramafosa, ali je svu slavu pokupio mladi pilot, tačnije žena koja je prvi crni ženski pilot u zemlji.

Major Mandisa Nomcebo Mfeka (32) rođena je u Ntuzumi, malo izvan Durbana, na istočnoj obali Južne Afrike.

Mfeka obožava avijaciju od svoje pete godine, a san je ispunila 2008. godine kada se pridružila južnoafričkoj avijaciji i vinula u nebo. "Krila" je dobila tri godine kasnije, piše Rt.

Mfekin meteorski uspon do slave dodatno je zacementirala ceremonija u subotu, kada je povela borbene avione na nebu prilikom inauguracije predsednika.

Ubrzo je postala onlajn senzacija u Južnoj Africi ali i izvan nje, ljudi joj šalju podršku pozdravljajući "žensku moć" i tvrdeći da ih je Mfekino istorijsko ostvarenje učinilo "ponosnim što su Južnoafrikanci".

- Prvi put sam shvatila da mogu da se pridružim vazduhoplovstvu i postanem pilot kada sam imala 16 godina  i radila istraživanja o karijeri u matematici i nauci, i sećam se da sam došla do članka južnoafričkog vazduhoplovstva - rekla je Mfeka u intervjuu.

Na pitanje o ulozi kao pilota borbenog aviona, opisala ga je kao "neverovatno iskustvo" koje je "tako mentalno stimulativno".

- Obožavam svoj posao - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • miami

    27. maj 2019 | 21:30

    Drzava je danas siromasnija od Albanije, a imali su veci standard od Holandije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA