• 0

Jezero Titikaka je dragulj prirode i sveto mesto: Evo kako izgleda život na "krovu sveta" (FOTO)

Ovo jezero je najviše na svetu gde je moguća plovidba većih plovnih objekata

Jezero Titikaka nalazi se u Peruu, na 3.812 metara nadmorske visine i neraskidivo je povezano sa indijanskim narodom Ajmara.

Pod velom legende

Svaki kutak ovog predela, uključujući jezero i njegovo priobalje, sveti je za pripadnike Ajmara naroda. Na vrhovima koji paraju nebo nad obalom jezera "žive bogovi", a neki vrhovi predstavljaju božanstvo. Voda jezera Titikaka je, kaže legenda, materica iz koje se rodio Virakoča, a Virakoča je bradati beli predstavnik Sunca na Zemlji.

Titicaca, Titikaka, jezero, Peru

Foto: Pixabay

Njemu Ajmari duguju sve, budući da je on naučio Zemljane kako da grade domove, uzgajaju hranu i prave tradicionalne čamce od trske.

Vekovima su Ajmari gospodarili ovim oblastima u savršenoj harmoniji sa prirodom. Tek 1535. godine španski osvajači u potrazi za zlatom dolaze do ovih prostora.

Iako ne previše zainteresovani za prirodne lepote, bili su očarani slikom koju vide: plavim jezerom sa svih strana uokvirenim visokim planinama prekrivenim svetlucavim snegom i ledom i živopisnim čamcima od trske koji prevoze lokalne stanovnike.

Titicaca, Titikaka, jezero, Peru

Foto: Pixabay

Život na visini

Velika nadmorska visina i velika vodena površina na njoj, diktiraju pravila života oko Titikake. Stanovnici koji žive oko njega su drugačiji, priroda im je podarila veći kapacitet pluća i srca kako bi se prilagodili na surove životne uslove i smanjeni sadržaj kiseonika u vazduhu.

Valjda su ti surovi uslovi i doprineli da mnogobrojni prirpadnici Ajmara i danas žive na isti način kao kada su ih pre mnogo vekova osvajači tu zatekli. Oni žive mirno i u ritmu prirode. Na obalama jezera grade splavove od trske i skromne kućice od istog materijala. Za ishranu koriste ono što im jezero podari uz pomalo povrća koje sami uzgajaju.

Titicaca, Titikaka, jezero, Peru

Foto: Pixabay

Od domaćih životinja najčešće se sreću lame karakteristične za ovaj deo sveta, a koje neretko završe svoj život kao žrtve u nekom od rituala.

Povećanim razvojem turizma Ajmari i njihov stil života postaju prava atrakcija uz sve veću ugroženost zbog mešanja kulturnih uticaja.

Ovo jezero je najviše na svetu gde je moguća plovidba većih plovnih objekata. Prvi takav je dovežen na visoravan u delovima i prvi put je zaplovio 1862. godine. Parobrod je posle sto godina otišao u penziju, a danas Titakakom krstare moderna plovila spajajući nekoliko većih paruanskih i bolivijskih luka na njegovim obalama.

(Telegraf.rs/zanimljivageografija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima