≫ 

Tramp se opasno izblamirao tokom govora: Vojska SAD zauzela aerodrome kad letovi još nisu ni počeli?

Tramp se hvalio kako je američka vojska osvojila britanske aerodrome u borbi za sticanje nezavinsnosti, a prvi letovi avionom zabeleženi su tek 1903. godine

  • 5

Predsednik SAD-a Donald Tramp napravio je kardinalnu grešku za vreme govora na obeležavanju Dana nezavisnosti. U jednom trenutku, pohvalio je vojsku za koju je rekao da je "preuzela aerodrome" od Britanaca tokom revolucionarnog rata krajem 1700-ih.

Tramp je to učinio tokom jednosatnog govora na Linkoln memorijalu u Vašingtonu, gde je postao prvi američki predsednik u poslednjih skoro 70 godina koji se sa tog mesta obratio naciji na Dan nezavisnosti.

- U junu 1775. godine, Kontinentalni kongres je stvorio jedinstvenu vojsku iz revolucionarnih snaga u okolini Bostona i Njujorka. Kontinentalna vojska pretrpela je gorku zimu doline Fordž, proslavila se preko vode Dilavera i pobedila Kornvelis u Jorktaunu - rekao je Tramp, navodeći potom kakve sve "uspehe je nanizala američka vojska".

- Naša vojska je kontrolisala vazduh, porušila objekte, preuzela aerodrome, uradila sve što je trebalo da uradi. Pod crvenim sjajem raketa u bici u Fort Mekhenriju, ništa drugo nije bilo moguće osim pobede - rekao je predsednik SAD.

Prisutni na govoru su ubrzo shvatili da letovi avionima u SAD nisu zabeleženi sve do početka 1900-ih. Braća Rajt, koje je Tramp prethodno pohvalio u svom govoru, zaslužni su za poletenje prvog aviona u svetu 1903. godine.

Međutim, ovo nije bilo jedino pogrešno interpretiranje istorijskih činjenica šefa Bele kuće. Bitka kod Fort Mekhenrija odigrala se tek nekoliko godina kasnije, tokom rata 1812. godine.

(Telegraf.rs/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA