DNK otkriva tajne drevnih Filistinaca: Pominju se u Starom zavetu, a ovo je priča o njima

Otkriveno je poreklo ovog naroda

  • 0

Analize genetskih ostataka Filistinaca, naroda koji se pominje u Starom zavetu, a koji su otkriveni u Izraelu, otkrivaju poreklo ovog naroda, saopštili su izraelski biolozi.

Hiljadama godina Filistinci su pominjani u jevrejskoj verziji Starog zaveta Biblije. Priča o Filistincima se može naći u spisima njihovih neprijatelja kao što su drevni Egipćani, Vavilonci, Asirci, a u Bibliji protivnik jevrejskog kralja Davida - Golijat bio je takođe Filistinac.

Priče o Filistincima su malobrojne, ali DNK analiza njihovih skeleta iz Bronzanog i Gvozdenog doba otkrivene u ruševinama lučkog grada Aškelona otkrile su da vode poreklo iz južne Evrope.

Tim arheologa i genetičara, koji već 30 godina iskopavaju Aškelon našli su kosti stare 3.600 do 2.888 godina i njihove analize sugerišu da su Filistinci genetski pripadali stanovnicima južne Evrope, sa obala Mediterana.

Selili su se prema istoku i tako su stigli do obala male Azije i tu su se stopili sa starosedeocima i tako je formiran narod Filistinaca.

Ova otkrića su objavljena protekle sedmice u časopisu "Napredna nauka".

Arheolozi već duže vremena tragaju za poreklom Filistinaca, za koje se smatra da su se nastanili u Maloj Atiji u 12.veku pre nove ere, gde su živeli sve do 604. pre nove ere, kada su ih porobili Vavilonci.

Hebrejska Biblija pominje da su došli iz "Kaftora", što bi mogao da bude savremeni Krit dok savremena interpretacija nekih egipatskih tekstova sugeriše da su Filistinci bili "narod s mora", koji se nastanio na jugu Male Azije.

Pogledajte video: Da li smo nasledili sećanja od naših predaka?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA