≫ 

"Rat" arheologa i vulkanologa u Pompeji: Neki su ljuti zbog novih istraživanja

Vulkanolozi tvrde da se novim iskopavanjem rizikuje uništavanje tragova o erupciji

  • 0

Novi veliki arheološki projekat predviđa značajna otkrića o životu u rimskoj imperiji, uključujući genetske profile stanovnika grada, njihove obroke, zanimanja i zdravlje, ali ne raduju se svi tim istraživanjima, piše Gardijan.

Vulkanolozi tvrde da se novim iskopavanjima rizikuje uništavanje tragova o erupciji iz 79. godine naše ere, koji bi mogli biti presudni za zaštitu 600.000 ljudi koji danas žive u podnožju Vezuva.

Nakon godina tinjajućih napetosti, došlo je do sukoba između dve naučne frakcije, a vulkanolozi su ovog meseca objavili otvoreno pismo u časopisu "Nature", kritikujući "alarmantno" uništavanje vulkanskih slojeva, navodi se u tekstu objavljenom na Gardijanu.

Pompeja Foto: AP/Tanjug

Kristofer Kilburn, naučnik na Londonskom univerzitetskom koledžu, smatra da je razlog zašto je Pompeja postala sinonim za katastrofu skrajnut i da postoji frustrirajući osećaj da se vulkanologija ne shvata preterano ozbiljno.

- Kad odete u Pompeju, tamo se uopšte ne spominje vulkan - dodao je Kilburn.

Prema njegovim rečima, naučnicima je zabranjen pristup određenim područjima iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga.

- Ali kada se nađe nešto zanimljivo, sve TV ekipe i mediji su tamo. Izgleda da za njih nije opasno, ali je bilo opasno za profesionalne vulkanologe - rekao je on.

Arheolozi tvrde da sarađuju sa vulkanolozima na Univerzitetu u Napulju i ističu da postoji još mnogo vulkanskih stena izvan zone arheološkog interesa kojima naučnici mogu da se bave, prenosi Gardijan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA