• 3

7 stvari pronađenih na Zemlji koje niko ne može da objasni

O nekima je otkriven samo deo priče, dok o drugima ne znamo ništa

  • 3
Tiahuanaco Tiahuanacu Tiwanaku

Vrata Sunca; Foto: Shutterstock

Istina, nekad se mislilo kako je grmljavina siguran znak besa bogova, a onda je vremenom došlo do spoznaje kako se radi o pražnjenju elektriciteta...

Ipak, neke stvari nisu objašnjene ni dan danas. I pritom ne mislimo na neka čudesna ozdrabvljenja i slično, već na neke "neobično obične" stvari pronađene na našoj planeti. O nekima je otkriven samo deo priče, dok o drugima ne znamo ništa.

Vrata Sunca, Bolivija

Za Stounhendž ste svi čuli, delom zato što je u Engleskoj, koja nam je ipak relativno blizu. Za ova vrata verovatno niste nikad, ali eto, niste ni krivi što je Bolivija na drugom kraju sveta. Ona su nikad objašnjena, a neki tumače kako su dokaz da upravo iz Bolivije potiču prvi stanovnici Zemlje. To ne znamo, ali verujemo upućenima koji kažu da sadrže astrološku i astronomsku vrednost.

L'Anse aux Meadows, Kanada

Ma ko kaže da je Ameriku orktio Kolumbo? Ostaci ovog mesta datiraju iz 1000. godine, a tu su živeli Vikinzi. Smatra se kako ga je osnovao slavni Leif Erikson, a otkriveno je 1960. Osamnaest godina posle UNESCO ga je uvrstio na spisak Svetske baštine, a i Kanađani se i te kako diče njime.

L'Anse aux Meadows, Authentic Viking recreation, Newfoundland, Canada

Ovo mesto nalazi se na UNESCO listi Svetske baštine; Foto: Wikipedia/Dylan Kereluk from White Rock, Canada

Gobekli Tape, Turska

U Turskoj se zaista svašta moglo naći, što je arheolozima pomoglo u objašnjenjima sveta prošlosti. Tako je Hajnrih Šilman upravo na području Turske otkrio legendarnu Troju, a američki i turski arheolozi ovde su našli Gobekli Tepe, ostatke hrama na planini. Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doma neolita, a može da posluži kako dokaz koliko je važnu ulogu religije igrala u tadašnjem vremenu.

Gobekli Tepe Turska

Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doba neolita; Foto: flickr/yepyep

Vojničev rukopis (manuskript)

Knjiga obavljena velom tajne napisana je pre više od pet stotina godina, a ime je dobila po američkom trgovcu knjigama Vilfredu Vojniču, koji ju je pronašao početkom 20. veka. Napisana je nepoznatim jezikom, koji je ostao nepoznat do dana današnjeg. Pre dve godine dva istraživačka time objavila su kako su rešili misteriju, ali je problem nastao kad se pokazalo da su oba iznele potpuno drugačije zaključke. Naime, jedni su tvrdili da je napisana nepoznatim meksičkim dijalektom, a drugi da je reč o kodiranom azijskom jeziku.

Kamene kugle, Kostarika

Nalaze se u dolini Dikis, a sve su savršeno okrugle. Ima raznih veličina, od vrlo malih, pa do najvećih promera dva metra i teških više od 15 tona. Smatra se da ih je izradila drevna Dakis civilizacija, a naravno da se uz njih vezuju i brojni mitovi. Jedni tvrde kako su došle s Atlantide, a drugi, pomalo očekivano, da su ih doneli "mali zeleni". Najverovatnije je ipak da ih je izradila gore spomenuta civilizacija, a naučnici nisu našli odgovor na koji način.

Mohendžo Daro

Istorijski grad na području današnjeg Pakistana, najveći je očuvani grad iz bronzanog doba. Jedan je od najvećih naselja tog vremena, jer se veruje kako Mohendžo Daro bio dom za više od 40.000 stanovnika. Neverovatno zvuči i činjenica kako je grad imao napravljen i sistem kanalizacije, kao i rešen odvod vode i druge slične stvari, s obzirom na činjenicu da je nastao između 2.600. i 1.800 godina pre nove ere.

Mohenjo Daro

Istorijski grad na području Pakistana; Foto: Wikipedia

Saksaywaman

Pravilno naslagane stene i kamene gromade nalaze se u Peruu i toliko se dobro naslanjaju jedna na drugu bez ikakvog vezanog materijala, da između njih nema ni milimetar prostora.

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Komentari

  • Ccc

    A Lazarev grad u Kruševcu?

  • Cika Velja

    Ja se nagledao stepenica koje ne vode nigde,i prozora koji se ne otvaraju,tako da ovo nije jedini idiotizam ljudske arhitekture?!

  • Siki

    A nasi opanki?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima