≫ 

Vlasnik u šoku pozvao muzej: Psi nanjušili nešto neobično i pronašli fosil star 65 miliona godina

Pretpostavlja se da ovaj fosil potiče iz doba Jure

  • 2
Psi, pas, more, odmor, zalazak sunca, šetnja pasa Shutterstock

Fosil star 65 miliona godina pronađen je na jednoj plaži u Engleskoj zahvaljujući radoznalim psima.

Džon Gopsil (54) šetao je pse na plaži u Stofoldu u Somersetu u Engleskoj kada su njegovi psi naišli na fosil dug 1,7 metara, koji je, po svemu sudeći, nanela nedavna oluja, piše britanski Telegraf.

Pretpostavlja se da ovaj fosil potiče iz praistorije, iz perioda Jure, i da je on ostatak praistorijskog sisara sličnog morskom prasetu, poznatog pod imenom iktiosaurus.

Gopsil je svoje otkriće prijavio Nacionalnom istorijskom muzeju čim je shvatio da je naišao na nešto izuzetno.

- Često idem na plažu da prošetam sa svoja dva psa, a kada se talasi povuku idemo na kamenje gde oni vole da se igraju. Oduvek sam bio amaterski nastrojen traženju fosila, pa sam uvek držao četvore oči otvorene. Kada sam ovo video na plaži, samo sam pomislio "vau". Odmah sam pretpostavio da se radi o fosilu morskog bića, moguće iktiosaurusa. Nije imao glavu, pa sam je potražio okolo, ali nisam mogao da je nađem. Fosil je star bar 65 miliona godina - izjavio je Gopsil i dodao da je odmah obavestio muzej o svom otkriću.

- Čim sam ga video, znao sam da sam našao nešto posebno. Neverovatno je da je opstao toliko dugo i da sada ceo svet može da ga vidi - zaključio je on.

Sa svojim kamenjem iz doba Jure i Trijasa, Zapadne obale Somerseta su poznate po otkrićima fosila. Prošle godine je u ovoj oblasti pronađena donja vilica iktiosaurusa dugog 26 metara, za koju se smatra da je stara između 235 i 200 miliona godina.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lord

    18. decembar 2019 | 10:48

    Otkud znate da je bas toliko star...???

  • stvarno?

    19. decembar 2019 | 07:01

    predpostavlja se da dolazi iz doba jure . a ovamo star 65 milion godina. ili se predpostavlja ili se zna. izgleda da se predpostavlja da ovi nemaju pojima i razbacuju se ciframa. u danashnje vreme svakakva buranija naziva sebe struchnjakom i umetnikom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA