• 2

Ovo je najlepši upaljač na svetu, star 100 godina, a vešte ruke su ga vratile u život

Srbi iz Vojvodine, Hrvatske i BiH su u prvom svetskom ratu služili su u vojsci AU monarhije, sva je prilika da ovih upaljača ima i kod nas

  • 2

Upaljač je pronađen negde na zapadu Ukrajine, u predelima gde su se pre sto godina borile dve carevine- Rusija i Austrougarska. Upaljač je bio zarđao ali vešt restaurator uz pomoć tečnosti i svog znanja i umeća vratio mu je staru slavu. Predmet je patentiran u Beču pre više od 100 godina i izraziteo je"prekonstruisan", što znači da ima viška delova. Namena mu je bila da bude okačen o kanap i samim tim bude deo uniforme "K Und K" soldateske.

Ako se zna da je Austrougarska mobilisala sav srpsi živalj iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske pa ih potom poslala na Srbiju i kasnije na Istočni front, sva je prilika da ovakvih upaljača i dalje ima po tavanima i porodičnim kolekcijama. U Srbiji je zabranjeno traženje istorijskog blaga metalnim detektorima ali ako imate imanje u Mačvi ili na obroncima cera ne zanemarujte ono što nađete u zemlji. Možda vas čeka lepo iznenađenje.

Inače ovakvi upaljači iz nekih serija koje su proizvedene pred kraj austrougarske monarhije (nisu toliko lepi) koštaju na aukcijama između 10 i 20 dolara.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • nibrS

    Naravno da ima... Recimo kod Balaševića, ostavio mu djed...

  • sonik

    Zna li neko šta je stavio u vodu da očisti metal. Kao da piše limunska kiselina ili tako nešto?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima