Sve o čuvenim telohraniteljima Kim Džong Una: Ovo su uslovi za članstvo u Vrhovnoj gardi

Kad je u pitanju bezbednost vrhovnog vođe, Severna Koreja ništa ne prepušta slučaju

  • 7
Kim Jong Un Foto: Profimedia

Svet danima pokušava da sazna gde se nalazi lider Severne Koreje Kim Džong Un i kakvog je zdravstvenog stanja, nakon što su se pojavile glasine da je "teško bolestan, u vegetativnom stanju ili komi, da ne može sam da ustane i hoda, pa čak i da je preminuo". Poslednja informacija je da se sklonio zbog korona virusa. Nema sumnje da je diktator privlačio pažnju gde god da se pojavio, da ništa ne prepušta slučaju i da je uvek okružen obezbeđenjem, a svi su čuli za njegov tim od 12 telohranitelja koji trče oko njegovog automobila.

Dok čekamo da se Kim Džong Un ili bar njegove nove fotografije pojave u javnosti i zauvek razreše misteriju o njegovom zdravlju, prisetićemo se njegovih "12 zveri", koje su u centar pažnje javnosti dospele pre dve godine.

Prvi put su primećeni na samitu dveju Koreja 2018. godine u pograničnom selu Panmundžom, u demilitarizovanoj zoni između Severne i Južne Koreje.

Kimova lična svita od njega se nije odvajala, a obraćali su pažnju na svaki mogući detalj. Misteriozna grupa pratila je Kima i tokom samita u Singapuru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom iste godine, a da je u pitanju više od spektakla govori to što zemlja, kada je u pitanju bezbednost lidera, ništa ne prepušta slučaju.

Kim Jong Un, Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Telohranitelji su proveravali prostorije za sastanke kako bi proverili da nema eksploziva i uređaja za prisluškivanje. Stolica na kojoj je sedeo Kim je pre toga bila dezinfikovana, a za to se pobrinulo lično obezbeđenje.

Oni koji su trčali bliže njemu deo su nečega što se naziva Centralna partijska kancelarija br. 6 ili je formalno poznata pod nazivom Glavna kancelarija za pomoćnike.

Formiraju neposrednu liniju oko Kima i biraju se od regruta Korejske narodne armije (KPA) i ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa služenjem vojnog roka.

Kim Jong Un Foto: Profimedia

Ovi telohranitelji su deo Vrhovne garde koja je zadužena da štiti vladajuću porodicu Severne Koreje.

Prema zvaničnoj istoriji, ova garda je učestvovala u Korejskom ratu, a njene jedinice su "izrodile" čak 72 "heroja rada" i 28 "heroja republike".

Prve jedinice su nastale 1946. godine, a od 1970. godne do sredine devedesetih bili su deo Odeljenja državne bezbednosti.

Kim Džong Il je reorganizovao gardu tako što je otpustio više desetine oficira i proširio svoju grupu privatnih telohranitelja za 200 ljudi i nazvao ih "Jedinica 2.16".

Ova garda spada pod kontrolu Korejske narodne armije i podeljena je na približno šest odeljenja, tri borbene garde, nekoliko odeljenja telohranitelja i jedan građevinski bataljon. Jedinica broji između 95.000 i 120.000 zaposlenih.

Garda nadgleda vojne i partijske ličnosti kako bi osigurala bezbednost porodice Kim. Ove jedinice koriste i artiljerijska i oklopna vozila kako bi zaštitili rukovodstvo zemlje.

Kimovo obezbeđenje je pažljivo odabrano - po fizičkoj formi, izgledu, "snajperskim sposobnostima" i boraličkim veštinama, kako im "ne bi ni mrav promakao".

Kriterijumi za izbor uključuju zahtev za visinom - moraju da budu približno iste visine kao vrhovni vođa - i ne smeju imati oštećenja vida.

Moraju da pokažu određena dostignuća ili veliku sposobnost za veštine poput streljaštva - pucanje iz pištolja - i borilačkih veština.

Na kraju, telohranitelj je predmet stroge istrage u kojoj se njegova ili njena porodica ispituju dve generacije unazad.

Jednom kada budu izabrani, članovi dobijaju identifikacioni broj, dok im se svi ostali brišu, a kontakt sa porodicom je zabranjen. Samo jedan član po porodici može da radi kao telohranitelj.

Regruti potom idu u posebne kampove za obuku koja traje i do dve godine. Obuka obuhvata tekvondo, stražarenje, marševe od 25 km i taktike tokom posebnih operacija.

Video: Kimovi telohranitelji trče uz voz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA