≫ 

Sfinge premeštene na trg u Kairu, javnost i stručnjaci strahuju: Lako mogu biti uništene

Pokrenut je i sudski postupak kako bi se poništila odluka o njihovom premeštanju

  • 1
Sfinge sfinga Foto: Pixabay.com

Vlasti u Egiptu saopštile su danas da su četiri staroegipatske sfinge premeštene na trg Tahrir u Kairu, veoma prometan kružni tok u samom centru tog grada.

Kako navodi AP, ovaj potez je izazvao kritike arheologa i drugih delova javnosti, koji su izrazili strahovanje da sfinge mogu biti oštećene usled veoma visoke zagađenosti vazduha u gradu, a u toku je i sudski postupak pokrenut sa ciljem poništavanja odluke o njihovom premeštanju.

Ne precizirajući datum, jedan zvaničnik izjavio je da će restaurirane sfinge, dopremljene iz Luksora, ostati u drvenim sanducima do zvaničnog otvaranja trga posle radova na njegovoj obnovi.

Kako podseća agencija, na istom trgu prošle godine je postavljen obelisk pronađen u području delte Nila severno od Kaira, a predsednik Abdel Fatah el Sisi pokušao je da opravda taj potez, ističući da obelisci i drugi spomenici ukrašavaju centralne trgove gradova na Zapadu.

Video: Pogledajte koliki je falus iskopala ova žena

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • aaaaaa

    2. maj 2020 | 18:58

    Bas sam se zabrinuo necu moć zaspat noćas, javljajte nam da znamo da su bezbjedno prebacili ove sfinge

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA