Kralj životinja polako gubi svoje kraljevstvo u Africi: Ostalo je samo 16.000 lavova

Broj populacije lavova na teritoriji zapadne, istočne i centralne Afrike mogao bi u sledeće dve decenije da opadne za 50 odsto

  • 2
Lav Foto: Pixabay/ Capri23auto

Pre samo 100 godina bilo je oko 500.000 lavova koji su lutali afričkim kontinentom. Danas je broj populacije lavova na ovim prostoroma znatno manji.

Smatra se da ih je ostalo oko 16.000, navodi se u istraživanjima Hansa Bauera, koji se bavi očuvanjem biološke raznovrsnosti, ekologijom mesoždera kao i sukobom ljudi i divljine. Već 25 godina radi na projektima zaštite lavova, prenosi RTS.

Broj populacije lavova na teritoriji zapadne, istočne i centralne Afrike mogao bi u sledeće dve decenije da opadne za 50 odsto, ako se ništa ne preduzme za zažtitu staništa populacije ovih životinja.

Najveće pretnje za lavove su krivolov lokalnih plemena, kao i odmazda farmera koji ubijaju lavove, jerim napadaju stoku. Trovanje i krivolov su glavne pretnje lavovima širom afričkog kontinenta.

Projekat koji je pokrenuo Hans Bauer, imaja odlučnost, političku volju i podršku zajednice, predviđa bolju budućnost za lavove.

Video: Zagrljaj najlepših zveri: Beli lavovi se zatrčali na čoveka i zamalo ga oborili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA