≫ 

Na Krku pronađen brod iz doba Rimskog carstva: Hiljadama godina ležao nedirnut na dnu mora

Vrzić došao do otkrića proučavajući puteve kojima su se brodovi kretali iz smera Dalmacije prema Veneciji

  • 3
Brod, potopljen, more Foto: Shutterstock

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić pronašao je na ostrvu Krk potopljeni brod iz doba Rimskog carstva s ostacima amfora zakopanim duboko pod naslagama peska koje nedirnute leže hiljadama godinama na morskom dnu, izvestio je u subotu pronalazač broda.

Vrzić navodi kako je, proučavajući puteve kojima su brodovi putovali iz smera Dalmacije prema Veneciji te koristeći najmodernija podvodna sredstva, na ostrvu Krk pronašao jedinstveni podvodni nalaz, piše Index.

S obzirom na to da je reč o izuzetno vrednom nalazištu, o tome su obaveštene nadležne institucije Ministarstva kulture u Rijeci s tačnim lokacijama nalazišta, a sve kako bi se nalazište zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju.

- Preliminarnim uvidom i ocenom podvodnih arheologa reč je o jedinstvenom nalazištu amfora s područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4. veka. Naknadnim istraživanjem moći će da se utvrde putevi trgovine i teret broda koji leži doslovno netaknut na dnu pod naslagama morskog mulja - stoji u saopštenju.

Video: Da je Titanik imao ove buriće, nikad ne bi potonuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Za Hrvatsku prvi put svet čuo od Hitlera

    20. jun 2020 | 18:39

    To potvrđuje da Hrvatska nikada nije postojala kao država ili bilo šta.... nego je genocidna mutant satanistička Hiterova tvorevina! Današnja teritorija genocidne mutant satanističke tvorevine Hvatske je najveća masovna grobnica Srba! To je jedina istina!

  • Kormilo

    20. jun 2020 | 21:14

    Je bilo izrezbareno sa 4s!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA