≫ 

Arheolozi pronašli preko 100 lobanja kod Meksiko Sitija: Među njima su i ostaci dece

Novootkriveni zid napravljen je od kostiju muškaraca, žena i dece koji su najverovatnije ubijeni u ritualnom činu prinošenja žrtava bogovima

  • 2
Meksiko Siti, lobanje Foto: Printscreen/Youtube/ VESA Channel

Arheolozi u Meksiko Sitiju pronašli su novi deo u poznatoj kuli lobanja u tom gradu.

Kako prenose mediji, istraživači su otkrili još 119 ljudskih lobanja u istočnom delu kule koja se zove Huej Compantli, objekta koji je pronađen pre pet godina.

Pretpostavlja se da je novo otkriće jedan od sedam stubova od lobanja koji su bili postavljeni u prestonici Asteka, Tenočtitlan.

Kako piše CNN, ukupno 484 lobanje prvobitno su pronađeno na ovom arheološkom nalazištu, a istraživači navode da ostaci datiraju iz perioda između 1486 and 1502. godine.

Novootkriveni zid napravljen je od kostiju muškaraca, žena i dece koji su najverovatnije ubijeni u ritualnom činu prinošenja žrtava bogovima, stoji u saopštenju arheologa. Na tom nalazištu pronađene su najmanje tri lobanje koje pripadaju deci, a naučnici ističu da su kule bile deo "kulturnog identiteta".

- Iako ne možemo da kažemo koliko je od ovih pronađenih ljudi bilo ratnika, možda su neki od njih bili zarobljenici koji su žrtvovani na ceremoniji. Ono što znamo jeste da su oni predstavljali poklone bogovima - kaže arheolog Raul Barera za Reuters.

Video: Horor u Meksiku: U eksplozijama vatrometa poginulo najmanje 24 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Alfred Godot

    14. decembar 2020 | 10:33

    U prvi mah pomislio da se radi o jugu Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA