• 1

Zdravstveni zvaničnici u SAD objavili naizgled čudan apel: "Ne ljubite kokoške i patke"

Vlasti su takođe preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje dece od igre s njima igraju

  • 1
Kokoške

Foto: Pixabay

U Sjedinejnim Američkim Državama došlo je do porasta broja obolelih od salmoneloze, te su zdravstvene vlasti poslale preporuku koja je neke nasmejala. Naime, oni su od Amerikanaca zatražili da prestanu da ljube kokoške u drugu perad.

- Ne ljubite i ne grlite perad i nemojte jesti ni piti u njihovoj blizini - ozbiljno je zamolio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna državna agencija za javno zdravstvo.

Ovaj Centar tvrdi da je porast broja slučajeva onih koji su se zarazili salmonelom delimično povezan sa takvim ponašanjem. Od sredine februara registrovana su 163 slučaja, od kojih su 34 rezultirala hospitalizacijom.

- Prema razgovorima s obolelima utvrđeno je da su kontakti s peradi verovatan izvor epidemije. Iako deluju čisto, kokoške i patke mogu da prenesu samonelu, bakteriju koja izaziva dijareju, temperaturu i povraćanje - upozorava CDC.

Vlasti su takođe preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje dece od igre s njima igraju.

Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminiranih jaja ili mlečnih proizvoda. Svake godine se u svetu registruje više desetina miliona slučajeva salmoneloze koja je retko smrtonosna.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Kažem ja mojoj kokoški -Ne ljubi patku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima