≫ 

Neobična skulptura svetskih lidera: Merkelova i Bajden napravljeni od starih telefona i ekrana

Prema zvaničnim podacima više od 53 miliona tona elektronskog otpada bačeno je 2019. godine, što je za devet miliona više nego pet godina ranije

  • 0
Kornvol planina skulptura  napravljena od otpada lideri G7 Foto: Tanjug/AP

U Kornovolu postavljena je skulptura napravljena od elektronskog otpada sa likovima svetskih lidera, koji učestvuju na Samitu G7, a u cilju podizanja svesti o ovom velikom problemu.

Nazvana je "Planina Reciklomor", (recikliraj više, prim. aut), i napravljena je kako bi se svetskim liderima uoči samita privukla pažnja na problem odlaganja elektronskog otpada. Skulptor ovog veoma interesantnog dela je Džo Raš koji je izjavio da se nada da će na ovaj način uspeti da dokaže da električni uređaji moraju da budu napravljeni tako da ih je kasnije lakše reciklirati.

- Uređaji moraju da budu napravljeni tako da traju duže jer stvari veoma brzo završe na deponijama - rekao je Raš.

Prema zvaničnim podacima više od 53 miliona tona elektronskog otpada bačeno je 2019. godine, što je za devet miliona više nego pet godina ranije, piše BBC.

Od otpada su napravljeni portreti lidera zemalja koji čine grupu G7. Na njoj su premijer britanije Boris Džonson, japanski premijer Jošide Suga, francuski predsednik Enamuel Makron, Premijer Italije Mario Dragi, premijer Kanade Džastin Trido, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Džo Bajden.

Trvorac skulpture rekao je da je pažljivo birao mesto za postavljanje skulpture, pa se zato odlučio za prostor koje je sa druge strane obale hotela u kom će se samit održati. On je rekao da se nada da će lideri primetiti neobičnu skulpturu kada budu stizali na događaj.

- Poruka ovog dela je da oni shvate da samo zajedničkim razgovorom mogu da reše ovaj problem- rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA