≫ 

Nije mogla da ima decu, pitala na Fejsu ko želi da pomogne. Prijateljica se javila, završile na sudu

Sve do rođenja deteta odnosi između njih bili su prijateljski, iako se nikada nisu uživo videle

  • 0
beba bebe majka pelene, Foto: Shutterstock

Kada su žena iz Masačusetsa i njena partnerka saznale da nijedna od njih ne može da nosi bebu, žene su se obratile svojim prijateljima na Fejsbuku za pomoć.

- Ko želi da nosi bebu za moju verenicu i mene? - žena iz Masačusetsa objavila je na Fejsbuku početkom 2017. godine, prema sudskim dokumentima.

Nije prošlo puno kada je primila privatnu poruku.

- Hej, ukoliko ste ozbiljni oko bebe, onda ću ja to uraditi - napisala je žena koja je rekla da je prijateljica iz detinjstva njene verenice.

Ponudila je da zatrudni sa svojim dečkom i da ženama da starateljstvo kako bi mogle da odgajaju dete kao svoje.

Rekla je da ne bi morale da joj plate niti da pokrivaju medicinske troškove.

Bez uključivanja advokata ili susretalice, žene - čija imena nisu navedena u sudskim dokumentima - složile su se sa onim što su smatrale neformalnim surogat majčinstvom. Međutim, odnosi među njima su se pogoršali nakon rođenja deteta u decembru 2017. godine, kada su biološki roditelji odlučili da žele dete nazad.

Usledila je gorka borba za starateljstvo, koja traje već tri godine. Najnoviji razvoj događaja desio se 22. jula, kada je državni apelacioni sud presudio u korist žene iz Masačusetsa, nakon što je sudija utvrdio da biološki roditelji nisu sposobni da se brinu o detetu.

Slučaj, koji je u sudskim spisima identifikovan pod pseudonimom "Starateljstvo nad Kijanom" zbunio je sudije žalbenih sudova, koji su upozorili obe strane zbog nekonvencionalnog i nedovoljnog aranžmana za začeće deteta.

- Ovo je tragedija, užasno. Nemam reči o ovom slučaju, ali on mora da bude rešen za dobro deteta - rekao je jedan od sudija u februaru.

Pre nego što je odnos postao neprijateljski između bioloških roditelja i žene iz Masačusetsa - koja je u sudskim dokumetima poznata kao “nameravana majka” - dve strane delovale su prijateljski u porukama na Fejsbuku, koje su uključene u zapisnike o sporu oko starateljstva.

Biološka majka saosećala je sa situacijom para, uviđajući da putevi do roditeljstva istopolnog para - usvajanje, tretmani plodnosti, davaoci sperme i surogat majčinstvo - mogu biti skupi. Ali ponudila je da nosi bebu besplatno i rekla da će njeno osiguranje pokriti sve zdravstvene troškove.

- Znam da ćete biti neverovatni roditelji - napisala je biološka majka.

Trudnica Foto: Pixabay

Složili su se da će žene biti prisutne tokom porođaja i da će detetu reći o biološkoj majci kada poraste. Biološka majka je rekla kako ne oseća da će imati neku vezu sa detetom.

- Imam dečaka i devojčicu tako da sam ja dobro - napisala je majka, prenosi Washington post.

Uprkos tome što se nisu srele uživo, složile su se da je vreme da par počne da pravi dete. Oko četiri nedelje nakon prve prepiske na Fejsbuku, biološka majka je poslala ženi fotografiju pozitivnog testa.

Žene su ostale u kontaktu tokom trudnoće, ali nije poznato da li su ikada provele vreme zajedno pre rođenja deteta 13. decembra 2017. godine.

Kada su napustili bolnicu, biološki roditelji su odmah dali dete ženi, prema sudskim dokumentima. Međutim, nakon što je ovo videla, bolnica je Odeljenju za decu i porodice podnela prijavu o zanemarivanju dece, što je pokrenulo istragu. Nakon kućnih poseta obema porodicama, odeljenje je "zaključilo da nema brige ni za jedno od domać́instava", navodi se u sudskim dokumentima.

Nameravana majka i njena partnerka su 14. decembra podnele peticiju da postanu zakonski staratelji deteta, a biološki roditelji su ga potpisali i dali saglasnost.

Međutim, ubrzo se situacija promenila. Nameravana majka i njena verenica su raskinule, počela je da se bori sa depresijom i anksioznošću. Uprkos tome, biološki roditelji su pred sudom dali saglasnost da ona postane staratelj deteta.

Nekoliko meseci nakon porođaja, biološka majka je primetila da je bolnica bebu dodelila njenoj polisi zdravstvenog osiguranja, što je dovelo do toga da je njeno najstarije dete izbačeno. Prema sudskim dokumentima, promena je bila greška u pisanju.

Ali greška je izazvala iznenadni preokret u osećanjima biološke majke prema nameravanoj majci.

- Ovo je uznemirilo biološku majku i ona je nameravanoj majci poslala poruku na Fejsbuku da odmah “usvoji” dete ili da ga vrati nazad - piše u sudskim dokumentima. Međutim, još uvek nije mogla da ga usvoji jer nije prošao zahtevali period od šest meseci.

Kada je dete imalo oko četiri i po meseca, biološka majka je podnela zahtev za okončanje starateljstva. Isto je uradio i otac mesec dana kasnije - oboje žele starateljstvo nad bebom.

Nakon nekoliko godina borbe, sud je zaključio da je nameravana majka jedina koju trogodišnji dečak poznaje, kao i da biološki roditelji nisu sposobni za podizanje deteta. Sudija je saznao da pre legalnog spora, biološki roditelji nijednom nisu posetili bebu niti pitali kako je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA