≫ 

Bes zbog novih rodnih smernica SZO, odbacuju osnovnu biologiju? "Pol nije ograničen na muškarce i žene"

SZO je saopštila da će njene smernice ići "van nebinarnih pristupa rodu i zdravlju kako bi se prepoznala rodna i seksualna raznolikost ili koncept da rodni identitet postoji u kontinuumu i da pol nije ograničen samo na muškarce ili žene"

  • 4
World Health Organization Svetska zdravstvena organizacija SZO Foto: Tanjug/AP

Pol "nije ograničen" na muškarce ili žene, stajaće navodno u novom uputstvu SZO. Svetska zdravstvena organizacija, međunarodna institucija koja se bavi svim pitanjima zdravlja, rekla je da "ide dalje od upotrebe binarnih termina da bi prepoznala rodnu i seksualnu raznolikost".

Međutim, stručnjaci ovu odluku ocenili su kao "odbacivanje osnova biologije" koji bi mogao dovede do toga da lekarski savet bude "apolan i prekomplikovan".

Ove izmene odnosiće se na rodne smernice koje su prvobitno objavljene 2011. godine i koriste ih službenici javnog zdravlja, piše Daily Mail.

I dalje nije baš najjasnije kako će novi savet SZO tačno glasiti, ali su na svojoj veb stranici dali svoje obrazloženje za promenu.

SZO je saopštila da će njene smernice ići "van nebinarnih pristupa rodu i zdravlju kako bi se prepoznala rodna i seksualna raznolikost ili koncept da rodni identitet postoji u kontinuumu i da pol nije ograničen samo na muškarce ili žene".

SZO rizikuje da uđe u širi spor oko rodno neutralnih zdravstvenih saveta. Profesorka Dženi Gembl sa Univerziteta Koventri, opisala je promenu SZO kao "problematičnu".

- To je odbacivanje osnovne biologije - i greška. Biologija je ključna odrednica zdravlja i bolesti. Nejasan odnos prema osnovnoj biologiji otvara vrata nizu problema, uključujući veoma lošu zdravstvenu komunikaciju, ali i iskrivljene podatke - rekla je ona za Daily Mail.

Dr Karlin Gribl, stručnjak za medicinske sestre i babice sa Univerziteta Zapadni Sidnej, rekla je za MailOnline da je najava SZO "nenaučna".

- Zabrinjavajuća je formulacija da postoji više od muškog i ženskog pola. Na veb stranici se navodi da se priručnik ažurira u svetlu novih naučnih dokaza i konceptualnog napretka o rodu, zdravlju i razvoju. Međutim, ne postoje naučni dokazi da postoji više od dva pola. Ideja da postoji više od dva pola je postmoderno, nenaučno shvatanje koje ne bi trebalo da podržava SZO - rekla je ona.

Pol osobe određen je njenim biološkim osobinama. Pol predstavlja kako se neko oseća u vezi sa svojim identitetom, što znači da može doći do neslaganja sa polom osobe, kao što se dešava u slučajevima rodne disforije.

Sistem zdravstvene zaštite u Velikoj Britaniji trenutno je uhvaćen u kontroverzi oko zdravstvenih saveta nakon što je MailOnline otkrio da je zdravstvena služba uklonila termine "žena" i "žene" sa svojih stranica o raku materice, raku jajnika i menopauzi, kao i da je termin "dojenje" zamenila sa „dojenje na grudima" u savetima za trans roditelje.

Postojala je i zabrinutost zbog toga što žene gube pristup jednopolnim prostorima kao što su kupatila i bolnička odeljenja kao rezultat "zamagljivanja" definicije žene.

Dr Gribl kaže da SZO možda ažurira svoje smernice kako bi bile inkluzivnije za interpolne osobe, koje su rođene sa biološkim karakteristikama dva pola. Ali ona je rekla da bi ovo moglo biti "netačno i stigmatizirajuće".

Zabrinuta je i zbog fokusa tela na rodni identitet, a ne na nejednakost u zdravlju koju žene i devojke trpe širom sveta.

- Ako se to dogodi, to će skoro sigurno razvodniti fokus na ozbiljnim problemica u zdravstvu sa kojim se žene i devojke suočavaju u mnogim zemljama jer su žene, što može biti samo loša stvar - rekla je ona.

- Mnogi od nas koji radimo na međunarodnom planu zdravlja majki i dece veoma su zabrinuti zbog guranja ka "deseksualnom jeziku" koji se prelio na organizacije UN kao što su SZO i Međunarodni dečji fond za vanredne situacije Ujedinjenih nacija - istikla je dr Gribl.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kraljevčanin

    12. jul 2022 | 14:04

    Definitivno treba razbucati tu SZO pod hitno !!! Mnogo sebi daju za pravo i glume Boga....

  • Dream

    12. jul 2022 | 14:05

    Ta SZO iz dana u dan sve vise pokazuju da nisu bas skroz normalna organizacija.

  • Перагеније

    12. jul 2022 | 16:03

    Англосексонска доминација - решавају СВОЈЕ проблеме убеђујући друге...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA