≫ 

Rešena misterija čoveka u belom? Otkriveno ko je muškarac čije je telo nađeno na plaži pre više od 70 godina

Bio je obučen u odelo i kravatu, kod sebe je imao karte za autobus i voz, žvake, nekoliko šibica, dva češlja i paklicu cigaretu. Nije imao novčanik, novac i ličnu kartu

  • 1
Somerton Beach dead man Foto: Wikipedia/Australian police

Telo muškarca obučenog u belo pronađeno je 1948. godine na plaži Somerton Park u Australiji. Duže od 70 godina ova misterija mučila je tamošnje vlasti, ali istraživači kažu da su je najzad rešili.

Napoznati muškarac, koji će postati jedna od najvećih misterija Australije, kod sebe je imao do pola popušenu cigaretu, a u džepu mu je bio stih iz persijske pesme. Međutim, istražitelji nisu imali ideju o kome se radi.

Pojavile su se razne teorije, uključujući da je čovek, koji je dobio nadimak "Muškarac iz Somertona", špijun.

Međutim, posle više od 70 godina, jedan istraživač je rekao da je rešio misteriju - čovek u belom bio je Karl Veb.

Nije bio ruski špijun, već elektroinženjer rođen u Melburnu, prenosi BBC.

Policija Južne Australije još uvek nije potvrdila ovo otkriće, ali je rekla da će uskoro komentarisati slučaj.

Misterija duža od 70 godina

Posetioci plaže su pronašli telo koje je ležalo na morskom zidu na plaži Somerton u Adelejdu 1. decembra 1948. godine.

Muškarac je bio obučen u odelo i kravatu, i činilo se da je u 40. ili 50. godinama.

U džepu su mu bile karte za autobus i voz, žvake, nekoliko šibica, dva češlja i paklica cigareta. Nije imao novčanik, novac i ličnu kartu.

Etikete na njegovom odelu su bile isečene, a forenzičari su sumnjali da je oztrovan. Drugi neobični nalazi zbunili su vlasti. Oni su uključivali kofer, više odevnih predmeta sa uklonjenim etiketama i nekoherentne napise za koje se veruje da su šifra.

U odelu su pronašli tajni džep u kojem se nalazio komad papira na kojem je pisalo ''tamam shud'', persijski izraz koji znači ''završeno, gotovo''. Posle je otkriveno da je taj komad papira otrgnut iz retke kopije knjige napisane u 12. veku.

Otisci prstiju su poslati širom sveta, ali niko nije mogao da ih identifikuje. Tako je sahranjen na groblju u Adelejdu 1949. godine, a na spomeniku piše: "Ovde počiva nepoznati muškarac koji je pronađen na plaži Somerton".

Prošle godine su ekshumirani njegovi posmrtni ostaci kako bi se rešio slučaj. Međutim, profesor sa Univerziteta u Adelejdu sproveo je sopstvenu misiju kako bi rešio misteriju.

Derek Abot je uspeo da analizira DNK čoveka koristeći vlasi sačuvane kada su vlasti napravile gipsani model njegovog lica. Udružio se sa poznatom američkom forenzičkom ekspertkinjom Kolin Ficpatrik da bi napravio prošireno porodično stablo koristeći DNK.

Od 4.000 imena, uspeli su da ga suze na jedno - Karl Veb. Zatim su ušli u trag čovekovim živim rođacima, koristeći njihov DNK da bi potvrdili njegov identitet.

- To je triangulacija iz dva različita, potpuno udaljena dela [porodičnog] stabla - rekao je profesor Abot za Australian Broadcasting Corporation.

- Osećaj je kao da se popnete na Mont Everest i imate mešavinu ushićenja da ste na vrhu, ali i umora i iscrpljenosti - rekao je on.

Ko je bio Karl Veb?

Prema rečima profesora Abota, Veb je rođen 1905. godine u predgrađu Melburna. Bio je najmlađi od šestoro dece i oženjen sa Doroti Robertson, poznatom kao Dof Veb. To ga je najverovatnije i dovelo u Adelejd, rekao je profesor.

- Imamo dokaze da se rastavio od žene i da se ona preselila u Južnu Australiju. Verovatno je došao kako bi je pronašao - rekao je profesor.

Ficpatrik sada želi da reši misteriju njegove smrti.

- Volela bih da se uradi toksikologija. I želela bih da saznam šta se desilo sa Doroti - rekla je ona za CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA