• 1

Misterija čuvene italijanske vile: Vlasnici tvrde da ih proganja Musolinijev duh, meštani kažu da imaju dokaze

Benito Musolini, koji je rodom iz obližnjeg sela Predapio, sagradio je Vilu Karpenu 1924. godine nakon što se oženio sa Rakelom, koja je živela u susednoj seoskoj kući koju su mladenci smatrali premalom za veliku porodicu koju su imali

 • 1

Vila Karpena, koja je dugo godina bila u vlasništvu porodice fašističkog diktatora Benita Musolinija, čuva njegovu vojnu uniformu i motor, metalnu kolevku, staro ogledalo, ali i legendu o duhovima ove porodice koji navodno s vremena na vreme posećuju velelepnu zgradu.

Vlasnici ove vile, ali i meštani grada Forli koji se nalazi na severoistoku Italije, godinama pričaju legende u kojima tvrde da ovu kuću posećuju duhovi porodice Musolini.

Meštani čak tvrde da imaju i dokaze, a upravo zbog ovakvih priča ovu vilu, koja je pretvorena u muzej, godišnje poseti veliki broj turista.

Vila Karpena godinama je bila omiljena vikendica porodice Musolini. U njoj se pored ranije navedenih ličnih predmeta Benita Musolinija nalaze i dragocenosti koje su pripadale ostalim članovima njegove najuže porodice, kao i brojna umetnička dela.

Otkako je sadašnji vlasnik, inače bogati italijanski biznismen, kupio ovo imanje 2000. godine, tvrdi da je u više navrata imao susret sa paranormalnim aktivnostima u kući, a tim samoproglašenih "isterivača duhova" je čak tvrdio da je navodno uspeo ne samo da ih vidi, već i da ih snimi.

Lice u ogledalu

- Ovo mesto je živo zbog njihovog prisustva, svi su još uvek ovde i osećamo ih, kao da nas stalno posmatraju. Osećam da nas poštuju. Ne plašimo se, ali ne želimo da uznemiravamo ove duhove, pa izbegavam da uđem u vilu kada je noć - kaže Domeniko Morosini, sadašnji vlasnik Vile Karpena koji živi sa suprugom Adel.

Par, koji živi u susednoj novoizgrađenoj zgradi na imanju, proveo je godine tražeći lične predmete koji su nekada pripadali porodici Musolini, a koje su koristili za opremanje vile.

Italijansko interesovanje za Musolinija, koji je vladao u Italiji od 1922. do 1943. godine, sve dok neuspesi Italije u Drugom svetskom ratu nisu doveli do njegovog svrgavanja i hapšenja, intenzivirano je poslednjih godina. Dok mnogi nastavljaju da osuđuju njegovo fašističko nasleđe, još uvek postoje oni koji su fascinirani njegovim likom i delom.

Nakon što je kupio jednu od Musolinijevih uniformi na aukciji u SAD, Morosini kaže da ju je vratio nazad u vilu i stavio na krevet koji je Musolini delio sa svojom suprugom Rakelom, u istom onom u kom je ona umrla.

- Tog dana je bio medij sa nama i osoba se osećala bolesno, morala je da sedne i šapnula je: "On je ovde". Odmah se tamna senka Musolinijevog lica pojavila u ogledalu kod toaletnog stola u spavaćoj sobi i tu je od tada, kao da je odštampano na staklu, više je od običnog odsjaja - kaže sadašnji vlasnik imanja.

Turisti u obilasku vile sa vodičem mogu da vide to lice u ogledalu. U ogledalu se navodno vidi prepoznatljiva četvrtasta vilica, visoko čelo i istaknut nos zloglasnog diktatora, koji je pogubljen dok je pokušavao da pobegne iz zemlje u poslednjim danima Drugog svetskog rata 1945. godine.

Morosini kaže da je bio svedok i drugih jezivih događaja na imanju.

- Čuo sam udare jakog vetra unutar vile tokom dana i zvukove koraka u hodniku - tvrdi on u izjavi za CNN.

Rakela Musolini i nekoliko njene dece živeli su u vili decenijama nakon njihovog povratka u Italiju, nakon što su mesecima bili u političkom egzilu.

Morosini kaže da gaji strast prema istoriji, a vilu je kupio od jednog od Musolinijevih sinova, koju je kasnije opremio ličnim predmetima i starinskim nameštajem kako bi bila što autentičnija.

 

Skije, čarape, stari motori

Bez obzira na to da li posetioci vile Karpena veruju u paranormalne pojave, oni mogu da pogledaju sobe u kojima su spavala Musolinijeva deca, kao i čuvenu metalnu kolevku za bebu koju je ručno izradio Benitov otac, kao i njegove skije, violinu, atelje i brojne poklone koje je dobijao dok je bio na vlasti.

Među brojnim poklonima se izdvajaju tapiserija koju je Musolini dobio na poklon od cara Hajla Selasija, kao i svetu gromadu sa planine Fudži koju mu je poklonio japanski car Hirohito.

Takođe je izložena odeća koju su nosili članovi porodice poput ručno rađenih čarapa i šešira, kao i lusteri, umetnička dela, stare fotografije Musolinija kako vozi bicikl, stari motori i automobili bračnog para Musolini, kao i traktor koji je vozila Rakela, koja je poreklom iz skromne zemljoradničke porodice.

Benito Musolini, koji je rodom iz obližnjeg sela Predapio, sagradio je Vilu Karpenu 1924. godine nakon što se oženio sa Rakelom, koja je živela u susednoj seoskoj kući koju su mladenci smatrali premalom za veliku porodicu koju su imali.

U Rakelinoj kući sada se nalazi blagajna muzeja i prodavnica poklona, u kojoj se prodaju suveniri i razglednice.

Celo imanje se nalazi u blizini raskošnog parka u kome se nalaze brojne staze za šetanje posute peskom.

U vrtu se nalazi letnjikovac sa kamenim stolom za kojim je Musolini voleo da pije jutarnju kafu i čita novine.

Park, gde je opstala glicinija koju je zasadio Musolini, nekada je bio ruralni deo zemlje koji je Rakelina porodica koristila za uzgoj povrća, voća i čuvanje stoke.

Isterivači duhova

Nakon što je Morosini kupio ovo mesto, kaže da su počele da se dešavaju čudne stvari.

Ubrzo se proširio glas da je ovo imanje ukleto, a te priče su privukle brojne samoprozvane isterivače duhova i straživače paranormalnih pojava.

Pre devet godina grupa isterivača duhova zatražila je da poseti vilu, a navodno su tu ostali da prenoće. Tvrde da su uspeli da snime čudne pojave u mraku.

- Snimili smo na kasetu nešto što nam je zazvučalo kao slabašni ženski glas, kada smo to pustili, stari čuvar vile je poludeo i skočio sa stolice, šapnuvši da je prepoznao Rakelin glas -  kaže Andrea Puljeze iz udruženja "Ghost Hunter Padova".

On kaže da su čuli i zvuk aviona, za kog tvrdi da može da ima veze sa Benitovim sinom Brunom, koji je bio pilot i koji je 1941. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Kaže da su aparatom koji meri temperaturu na omiljenim Musolinijevim predmetima poput upravljača na motoru i rezervoaru videli crvene mrlje koje označavaju prisustvo toplote.

On tvrdi da bi to navodno mogao da bude Musolinijev duh koji je nostalgičan i želi da dodirne i upravlja omiljenim predmetom.

- Najneverovatniji događaj desio se kada smo stavili baklju na trpezarijski sto gde je porodica jela. Tražili smo znak i na naš zahtev se iznenada upalila, a zatim ponovo ugasila - kaže on.

Kada je stigao tim lovaca na duhove i počeo da postavlja opremu, on kaže da je osetio "čudne vibracije koje su mu delovale kao da ovde nisu dobrodošli".

- Oni su ostali vezani za tu prošlost, daleko od groznih stvari i nije tajna da je i sama Rakela bila ezoterična žena koja je održavala seanse i držala lonce soli u kući da bi oterala zle duhove - kaže Puljeze.

Morosini priznaje da je, nakon što je pustio lovce duhova u vilu, čitave godine imao mučnine, a tek kasnije je shvatio da je to možda zbog duhova koji su bili nesrećni jer su lovci želeli da ih oteraju.

Ali Vila Karpena nije jedino mesto u Italiji za koje se priča da ga proganja Musolini.

Na drevnom putu Via Apia koji povezuje Rim sa Latinom, gradom koji je osnovan za vreme fašizma u Italiji, meštani tvrde da često čuju i vide Musolinijevog duha kako se vozi na svom crvenom motoru u kožnoj jakni i crnim naočarima.

Video: Na prodaju Musolinijevo zlato i fašističko nasleđe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • hurem 🐠

  7. novembar 2022 | 08:00

  Samo tijelo umire a dusa je vjecna 😇😇😇😇😇😇😇😇

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok