≫ 

Da li su arheolozi na tragu Kleopatrine grobnice? Ispod egipatskog hrama otkriven tunel

Niz tragova navelo je Martinezovu da veruje da bi se Kleopatrina grobnica mogla nalaziti u Ozirisovom hramu u razrušenom gradu Tapoziris Magna, na severu Egipta, gde se reka Nil uliva u Sredozemno more

  • 0
Egipat, Kleopatra Foto: pixabay.com

Tunel otkriven ispod jednog egipatskog hrama može nas dovesti do Kleopatrine grobnice, veruju arheolozi.

Ketlin Martinez, arheolog sa Univerziteta Santo Domingo, traga za izgubljenom Kleopatrinom grobnicom skoro 20 godina. Sada veruje da je napravila ključni iskorak. Martinezova i njen tim otkrili su tunel od 1.305 metara, koji se nalazi 13 metara ispod zemlje, nedavno je objavilo egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete, a stručnjaci za arhitektonski dizajn nazvali su otkriće - inženjerskim čudom.

"Iskopavanje je pružilo uvid u ogroman verski centar sa tri svetilišta, svetim jezerom, više od 1.500 predmeta, bistama, statuama, zlatnim predmetima, ogromnom zbirkom novčića koji prikazuju Aleksandra Velikog, Kleopatru i Ptolomeje", rekla je Martinezova za CNN, prenosi RTS.

"Najinteresantnije otkriće je kompleks tunela koji vode do Sredozemnog mora i potopljenih još neistraženih struktura", dodala je ona.

Istraživanje ovih podvodnih struktura biće sledeća faza njene potrage za izgubljenom grobnicom egipatske kraljice - a to je putovanje koje je za nju počelo 2005. godine.

"Divim se Kleopatri kao istorijskom liku. Bila je žrtva propagande Rimljana, sa ciljem da se pokvari njen imidž", rekla je Martinezova.

"Bila je obrazovana žena, verovatno prva koja je formalno podučavana u Muzeju u Aleksandriji, centru kulture svog vremena", kaže Martinezova, koja je istakla da se divi Kleopatri kao studentkinji, ali i kao osobi koja je govorila nekoliko jezika, bila filozof a i majka.

Kada je njen partner, rimski general Marko Antonije, umro na njenim rukama 30. pre nove ere, Kleopatra je ubrzo potom sebi oduzela život dozvolivši da je zmija ugrize, prema popularnom verovanju. Taj trenutak je ovekovečen u umetnosti i književnosti - ali, više od dva milenijuma kasnije, malo se zna o tome gde su zapravo njihovi ostaci.

Niz tragova navelo je Martinezovu da veruje da bi se Kleopatrina grobnica mogla nalaziti u Ozirisovom hramu u razrušenom gradu Tapoziris Magna, na severu Egipta, gde se reka Nil uliva u Sredozemno more.

Kako objašnjava, Kleopatra se u svoje vreme smatrala ljudskom inkarnacijom boginje Izide, pošto se Antonije smatrao oličenjem boga Orisisa, Izidinog muža.

Martinezova zato veruje da je Kleopatra možda odlučila da sahrani svog muža u hramu kako bi sve bilo u skladu sa ovim mitom. Od svih 20 hramova oko Aleksandrije koje je proučavala, kaže da nijedno drugo mesto, struktura ili hrama, nemaju tako savršenu kombinaciju uslova za to - kao hram Tapoziris Magna.

Godine 2004. Martinezova je svoju teoriju predočila Zahiju Havasu, egipatskom arheologu koji je tada bio egipatski ministar za antikvitete. Njen projekat je odobren godinu dana kasnije.

I nakon godina potrage, Martinez oseća da se približava otkriću iz snova. Dosadašnja iskopavanja su otkrila da je hram bio posvećen Izidi - za šta Martinezova veruje da je još jedan znak da se izgubljena grobnica nalazi u blizini.

Prema saopštenju Ministarstva turizma i antikviteta, egipatska obala je vekovima bila pod uticajem zemljotresa, zbog čega su se delovi Taposiris Magne urušili i potonuli pod talasima.

Iako je "prerano za saznanje o tome znati kuda vode ovi tuneli", Martinezova smatra da će, ako vode do Kleopatre, to biti najvažnije otkriće veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA