Otkrivamo istinu o snimku koji je uzburkao Srbiju: Sveštenik pere mošti u vodi, a vernici tom vodom pune flaše

Snimak ovog obreda je u međuvremenu izazvao i polemike, od toga o kakvom se obredu radi, gde je nastao snimak, u okviru koje crkve, zašto se to radi, te su usput usledile i svađe među vernicima koji objašnjavaju značenje obreda sa onima kod kojih ovaj obred izaziva gađenje ili čak i podsmeh

  • 3

Poslednjih nekoliko dana je po društvenim mrežama počeo da kruži snimak hrišćanskog pravoslavnog obreda - pranja moštiju svetaca i naroda koji potom puni flaše i balone svetom vodom u kojoj su mošti oprane.

Snimak ovog obreda je u međuvremenu izazvao i polemike, od toga o kakvom se obredu radi, gde je nastao snimak, u okviru koje crkve, zašto se to radi, te su usput usledile i svađe među vernicima koji objašnjavaju značenje obreda sa onima kod kojih ovaj obred izaziva gađenje ili čak i podsmeh.

U međuvremenu mi smo uspeli da otkrijemo pozadinu snimka, kao i obreda.

Pre svega reč je o videu koji je star nekoliko godina, najmanje tri, i predstavlja tradicionalni godišnji obred pranja svetih moštiju svetih mučenika Dade, Gavedaja, Kazdoje i Gargala u manastiru Uspenja Gospodnjeg, u selu Ruska Slava koje se nalazi u Rumuniji.

Obred tradicionalno vrši arhiepiskop Ruske staroverske pravoslavne crkve vladika Flavijan Slavski.

Vernici Ruske staroverske pravoslavne crkve žive na području Rumunije, Moldavije i Ukrajine, na koje su se doselili uglavnom tokom 17. i 18. veka bežeći od progona kome su bili izloženi, jer su nastavili da ispovedaju pravoslavlje i žive po starim pravoslavnim običajima, te se nisu složili sa reformom koju je u Rusku pravoslavnu crkvu uveo patrijarh Nikon 1652. godine.

Npr. staroverci se i dalje krste sa 2 prsta, a čin krštenja i dalje obavljaju potpunim potapanjem u vodu, a ne samo polivanjem po glavi.

Zbog toga su proglašeni jereticima i anatemisani iz crkve, pa su morali da beže i nastanili su se ponajviše u prvoj polovini 18. veka u Moldaviji i oblasti Dobrudža u Rumuniji.

Takođe, deo staroveraca koji žive na području Rumunije se još naziva i Lipovani ili Lipovanci i ima ih otprilike oko 100.000. Interesantno je da oni govore arhaičnim ruskim jezikom i da crkvenu službu obavljaju na crkvenoslovenskom.

U Rumuniji su dobili svoju autokefalnost, u okviru koje postoji mitropolija Belokriničke eparhije.

U poslednje dve decenije došlo je do neke vrste zbližavanja Ruske staroverske pravoslavne crkve i Moskovske patrijaršije, koja je između ostalog i priznala RSPC, ali to ne znači da se radi na ponovnom ujedinjenju u jednu crkvu.

Video: Srbi plakali i celivali mošti ruskih svetaca: Oni su nam jedini spas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • SRB

    16. novembar 2022 | 14:10

    Procitao sam upravo Bibliju i negdje nepise ništa o tim običajima. Znaci sve to sto rade sveštenici nigdje nije zapisano niti je traženo od boga.

  • SVM

    16. novembar 2022 | 12:58

    Sačuvaj Bože. Vernik nije jednako fanatik

  • Koča

    16. novembar 2022 | 13:04

    Dakle "po onom pravom, oduvek istom pravoslavnom i nikako drugačije" se 1000 godina krstilo sa dva prsta a sada se takođe "po onom pravom, oduvek istom pravoslavnom i nikako drugačije" krsti sa tri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA