Vreme čitanja: oko 2 min.

DNK analiza rešila misteriju ljudskog skeleta starog 2.000 godina: Naučnici ovo nisu očekivali

S. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađen je u jarku, bez ikakvih ličnih stvari, što je otežalo utvrđivanje porekla

  • 4
Pronađene ljudske kosti u pustinji, forenzika, leš, ostaci, otkopavanje leša, iskopavanje skeleta, skelet, kosti Foto-ilustracija: Profimedia/Álex Cámara/NurPhoto/Shutterstock Editorial

Tokom radova na saobraćajnici A14, koja povezuje Kembridž i Hantingdon, pronađen je ljudski skelet, čija je starost procenjena na 2.000 godina.

Naučnici su primenili najnovije metode istraživanja, kako bi pokušali da utvrde poreklo nepoznate osobe, a neočekivani rezultati su objavljeni u publikaciji “Current Biology”.

Korišćena je naučna tehnika koja uključuje čitanje genetskog koda u fosilizovanim fragmentima kostiju, čime se utvrđuje etničko poreklo pojedinca.

Na ovaj način, dobijeni su dokazi o migraciji ljudi koji su došli u Britaniju iz najudaljenijih krajeva Rimskog carstva, prenosi BBC.

Kompletan, dobro očuvan skelet čoveka pronađen je u jarku, bez ikakvih ličnih stvari, što je otežalo utvrđivanje porekla.

U početku se mislilo da je reč o lokalnom stanovniku, ali napredna DNK analiza je pokazala nešto sasvim drugo.

Naučnici su uspeli da dekodiraju genetski kod pomoću male kosti, uzete uz unutrašnjeg uha, koja je bila najbolje očuvani deo skeleta.

“Prva stvar koju smo videli, jeste da se genetski razlikovao od ostalih romano-britanskih pojedinaca koji su do sada proučavani”, kazala je dr Marina Silva iz Instituta “Frensis Krik” u Londonu.

Ustanovljeno je da je osoba došla iz naudaljenijih krajeva Rimskog carstva, oblasti koja je danas poznata kao južna Rusija, Kazahstan i Ukrajina.

Pripadao je drevnom narodu Sarmati koji se sastojao od nomadskih plemena, inače poznatim i po jahačkim veštinama.

Ipak, ostalo je pitanje kako je dospeo tako daleko od kuće?

Da bi pronašli odgovor, arheolozi su koristili drugu tehniku i analizirali fosilizovane zube, koji su čuvali tragove onoga što je jeo.

Tako je utvrđeno da je do šeste godine konzumirao proso i druge žitarice, kojih je bilo u izobilju u regionu gde su Sarmati živeli.

Tokom vremena, sve više je jeo pšenicu koja je bila prisutna u zapadnoj Evropi.

“Analize pokazuju da je putovao Starim kontinentom, do Britanije. Čim je migrirao na zapad njegova ishrana se promenila”, objasnila je profesorka Dženet Montgomeri.

Naučnici veruju da je mogao biti sin sarmatskog konjanika, ili njegov rob.

Istorijski zapisi pokazuju da je otprilike u vreme kada je živeo, jedinica sarmatske konjice, uključena u rimsku vojsku, poslata u Britaniju.

(Telegraf.rs)

Video: Otkriveno groblje dece, na lobanjama imaju tetovaže, a od celog skeleta fale samo stopala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Istoricar

    21. decembar 2023 | 18:28

    Što nisu pogledali zadnje pozive na njegovom telefonu pa da znaju kuju je državu zvao i tako bi saznali gde je bila porodica. A možda je bio rob čim je bez telefona

  • Mane

    21. decembar 2023 | 14:51

    Prvo niau Romnjani imali nikada carstvo u Ruskim predelima. Drugo Sarmati su previ svih nas indo evropski narod. Doata bajki

  • Prle

    21. decembar 2023 | 12:02

    Svaka cast na tumacenju. Nauka sve vise resava enigme iz daleke proslosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA