Vreme čitanja: oko 1 min.

Muko moja pređi na drugoga: Medvedicu JJ4 iz Italije sele u Nemačku, napadala ljude, jedan susret bio fatalan

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Organizacija za zaštitu životinja navodi da su JJ4 i još jedan medved držani u zatočeništvu u provinciji Trento u Italiji u "teškom stanju stresa"

  • 1
Medved, šuma, grizli Foto: Shutterstock

Ženka medveda koja je prošle godine usmrtila džogera u italijanskim Alpima, nakon pravne borbe oko njene sudbine, biće prebačena u novo stanište u Nemačkoj, saopštile su danas vlasti severne italijanske pokrajine Trento.

Nakon što je medved, poznat kao JJ4, napao 26-godišnjeg Andreu Papija na planini Peler u aprilu 2023. godine, vlasti Trenta izdale su naređenje za njegovo hvatanje i pogubljenje, ali je smrtna kazna suspendovana nakon žalbe organizacije za zaštitu životinja, prenosi Rojters.

To je drugi put da je sud poništio nalog da se JJ4 usmrti, a prva presuda datira iz 2020. godine, nakon što je medvedica napala i povredila dvojicu planinara, oca i sina, na planini Peler.

"JJ4 će biti prebačena do jeseni", rekao je zvaničnik Trenta iz odeljenja za turizam i lov Roberto Failoni za lokalni dnevnik Korijere del Trentino, dodajući da će životinja naći novi dom u Parku za medvede Vorbis u centralnoj nemačkoj saveznoj državi Tiringiji.

Odluka je usledila nakon što je organizacija za zaštitu životinja LAV saopštila da je došla u posed medicinske dokumentacije koji pokazuju da su JJ4 i još jedan medved držani u zatočeništvu u provinciji Trento u "teškom stanju stresa".

Failoni je negirao da je to bio slučaj.

Na području oko grada Trenta, koje je ponovo naseljeno medvedima od 1999. godine u okviru programa koji finansira EU, desilo se nekoliko napada medveda poslednjih godina, što je otvorilo pitanje kako postići uspešnu kohabitaciju sa životinjama, navodi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Najkrvoločnija borba medveda: Otkidali komade mesa zubima i kandžama, sve zbog ženke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tihi

    15. maj 2024 | 08:10

    Gledao sam emisiju o ovim medvedima. Udrizenje za zastitu zivotinja ih je tu naselila iako medvedi tu nikada nisu ziveli. Sad im prave cirkus. Strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA