Čuvao flašu viskija 17 godina, kada je otvorio naučio veoma bolnu lekciju
Čovek koji je čuvao bocu viskija 17 godina ostao je razočaran kada ju je konačno otvorio i otkrio da se čep potpuno raspao.
Korisnik Reddita, u/Prestigious_Owl_549, podelio je priču o tome šta se desilo kada je odlučio da otvori davno zaboravljenu bocu viskija Johnnie Walker Green Label koji je u trenutku flaširanja bio star 15 godina. Njegova objava brzo je privukla pažnju na Redditu i pogodila mnoge ljubitelje viskija.
"Važna lekcija koju sam naučio - vrednost stvari se menja tokom vremena. Ono što je nekada bilo veoma dragoceno ili teško dostupno, možda je imalo posebno mesto u našim srcima i mislima, ali kasnije, kada istražujemo više ili kako starimo, možda i nije baš tako veliko", rekao je on za Newsweek.
Ispričao je da je viski prvobitno bio poklon kolege 2008. godine, dok je upravljao timom inženjera tokom zahtevnog projekta u velikoj IT kompaniji. Nakon godina teškog rada, jedan član tima mu je dao bocu kao znak zahvalnosti i prijateljstva. U to vreme, to je bio jedan od najekskluzivnijih viskija koje je posedovao, pa je odlučio da ga sačuva za posebnu priliku.
Nova boca danas košta oko 74 dolara (oko 68 evra), ali vrednost raste što duže stoji.
Tokom godina, finansijska situacija čoveka koji je objavio ovaj post se poboljšala, a ukus za viski se razvijao - njegova kolekcija proširila se na single malt viskije, irske viskije, burbone i flaše poput Dalwhinnie 15, Bruichladdich Classic Laddie, Laphroaig, Ardbeg, kao i Blue Label. Nekada dragoceni Green Label završio je zaboravljen u pozadini njegove barske police.
Nedavno, dok je razmišljao o srednjim godinama i navici da se stvari čuvaju "za kasnije", odlučio je da je to "kasnije" konačno stiglo.
Izvadio je Green Label, ali kada je pokušao da ga otvori, čep mu se raspao u rukama. Polovina se zaglavila u grlu boce, a pokušaji da je izvadi samo su pogoršali stvar, ostavljajući mrvice plute da plutaju u viskiju. Na kraju je morao da procedi celu bocu kroz cediljku i pretoči je u praznu bocu Glenfiddich-a.
Uprkos neprijatnosti, priznao je da je sam viski i dalje bio dobar, mada nije bio siguran da je vredelo čuvati ga gotovo dve decenije.
Razmišljajući o iskustvu, rekao je da je naučio nekoliko važnih lekcija: boce bi povremeno trebalo okretati ili držati na boku da bi se čep hidrirao; i da ljudi ne bi trebalo da čekaju "posebne prilike" da uživaju u onome što imaju.
Drugi korisnici RedDita brzo su podelili savete i utehu.
"Ne vidim problem, već si to rešio", napisao je jedan. Drugi je dodao: "Dovoljno je samo okrenuti bocu uspravno na nekoliko sekundi svakih nekoliko nedelja da se plutani čep natopi."
Neki su ponudili i praktična rešenja za sledeći put.
"Ovo se često dešava sa starim bocama vina (ili jednostavno zbog pehova). Ako već nemaš, nabavi otvarač za vino Ah-So... Uvek drži filtere za kafu pri ruci, pa dekantiraj vino ili viski u novu bocu da bi se odstranile mrvice plute koje upadnu unutra", napisao je jedan korisnik.
Drugi je dodao: "Običan vinski vadičep lako izbaci ovakve čepove. Ako se deo odlomi, nije nikakav problem."
(Telegraf.rs)
Video: Na prodaju najvredniji viski na svetu: Neko ne zaradi za života koliko vredi ova flaša!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.