JEDAN OD POSLEDNJIH NACISTA: Uhapšen čuvar logora u Aušvicu (VIDEO)

Nemačke vlasti su pokrenule istrage o Johanu Brejeru 2012, sumnjajući da je kao čuvar logora učestvovao u ubistvu stotina hiljada žrtava

  • 28

Američka policija uhvatila je u Filadelfiji muškarca (89), koji je tokom Drugog svetskog rata bio čuvar u Aušvicu, koncentracionom logoru.

Johan Brejer, mehaničar u penziji rođen u Čehoslovačkoj, u sredu se pojavio pred sudom koji mu je odbio kauciju zbog težine zlodela koja je učinio. On je porekao da je radio kao čuvar u logoru u Poljskoj. Nakon rata emigrirao je u SAD, gde se oženio i imao decu i unučiće.

Međutim, nemačke vlasti su pokrenule istrage o njemu 2012, sumnjajući da je kao čuvar logora učestvovao u ubistvu stotina hiljada žrtava.

Američko pravosuđe zadržalo je 158 tačaka optužnice protiv njega, jer je pomagao i podržavao zločine nacističkog režima, prema sudskim dokumentima koje citiraju američki mediji.

Njegov advokat, Denis Bojl, ističe je da je Brejer uhapšen nakon naloga nemačke vlade, te da će ga pravosuđe ponovo saslušati 21. avgusta zbog eventualnog izručenja.

- On poriče svaku umešanost u ratne zločine. Nikada nije bio nacista - tvrdi Bojle, ističući da je njegov klijent i sam bio zarobljenik u ruskom logoru krajem Drugog svetskog rata.

- Bio je žrtva nacista kao i drugi. Nije bio dobrovoljno u SS-ovcima, nije želeo da bude SS-ovac, dezertirao je iz SS-a - naglasio je njegov advokat, koji je dodao i da njegov klijent boluje od demencije i srčanih problema.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kure

    19. jun 2014 | 11:22

    Kada im je trebalo toliko da to saznaju,bolje da ga ni sada ne diraju.sto ga nisu uhvatili '47. jer je verovatno tada sa ostalim nacistima pobegao u ameriku.posle 70 godina oni se prave pametni.

  • marko

    19. jun 2014 | 13:10

    Malo ko je ubijen u logorima, nejveci broj logorasa je umro od gladi pred kraj rata kad su im ameri presekli puteve za dostavu hrane. Svi znaju za one slike i snimke gde su sama kost i koza e to je zbog toga a da ne pricam da ni dan danas ne postoji ni jedan dokaz da je bilo ko ubijen u gasnim komorama

  • Stidljiv

    19. jun 2014 | 11:14

    Ma pustili ga da živi kako hoće pa pred smrt ga kao našli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA