KIJEV: Demonstranti formirali ljudski lanac (FOTO)

U protestu povodom odluke Ukrajine da odustane od sporazume s EU formiran je ljudski lanac s ciljem da povežu nekoliko ukrajinskih gradova

  • 7

Hiljade demonstranata u Kijevu danas su se uhvatili za ruke stvorivši lanac koji simbolizuje jedinstvo Ukrajine i EU. Ljudski lanac, pretežno sastavljen od studenata, počinje na Trgu nezavisnosti, koji je centar protesta podrške evropskim integracijama Ukrajine, i proteže se drugim ulicama Kijeva, izveštava Itar-Tas.

Akcija je počela intoniranjem ukrajinske himne, a demonstranti nose zastave Ukrajine i EU i izvikuju slogane podrške evropskom izboru Ukrajine. Organizatori protesta su ranije najavili da će ljudski lanac povezati ukrajinske gradove Žitomir, Rovno, Lavov i druge, a možda dopreti i do granice Poljske, uz moguće učešće oko 520.000 ljudi.

U međuvremenu je na Evropskom trgu u Kijevu vladajuća partija regiona organizovala alternativni skup, na kojem učestvuje više od 10.000 ljudi koji su uglavnom organizovano stigli u prestonicu iz raznih regiona Ukrajine. Taj miting se održava pod sloganom "Izgradnja Evrope u Ukrajini".

Šef parlamentarne frakcije partije regiona Aleksandar Jefremov je na ovom skupu izjavio kako Ukrajina ne napušta evropski put i kako će vlasti učiniti sve da život u ovoj zemlji bude kao u najnaprednijim državama Evrope.

Ukrajinska vlada je prošle nedelje iznenada najavila odustajanje od sporazuma o pridruživanju EU, što je izazvalo višednevna protestna okupljanja, najmasovnija od tzv. Narandžaste revolucije.

EU optužuje Moskvu da vrši pritisak na svog suseda da "stavi na led" dogovor s Unijom, koristeći to što je Ukrajina u velikoj meri zavisna od ruskog prirodnog gasa i prometa robe s Rusijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    29. novembar 2013 | 15:46

    Nisu njima isprani mozgovi. Oni to rade za novac. Prema tome , znaju sta rade...isto kao sto su znali i naši "eksperti" . Zadatak je unistiti privredu u razoriti sve društvene vrednosti...Zvuci poznato , zar ne !

  • Bleja

    29. novembar 2013 | 14:46

    Kakvi ste vi debili! Treba Rusi da vas puste da pocrkate od gladi! Mozgovi su vam isprani internetom, globalizacijom, medijima...

  • D.M

    29. novembar 2013 | 14:59

    Udri to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA