TUPOLJEV IZNAD MOSKOVSKOG NEBA: Beli Labud suvereno dominira vazduhom i po lepoti i po sili koju poseduje (FOTO)

Tu-160 je najveća i najteža supersonična letelica koja se kreće brzinom većom od dva maha koja je ikada napravljena. Pored toga, to je najveći i najteži borbeni avion na svetu, najbrži bombarder trenutno u upotrebi, te najveći i najteži avion sa promenjivom geometrijom krila koji je ikada poleteo

  • 3
Tupoljev Tu-160 Beli Labud na nebu iznad Moskve tokom parade za Dan pobede 2014. godine. Najveći je to i najteži borbeni avion na svetu, i najbrži bombarder trenutno u upotrebi. Foto: Wikimedia Commons/Alex Beltyukov Tupoljev Tu-160 Beli Labud na nebu iznad Moskve tokom parade za Dan pobede 2014. godine. Najveći je to i najteži borbeni avion na svetu, i najbrži bombarder trenutno u upotrebi. Foto: Wikimedia Commons/Alex Beltyukov

Tupoljev Tu-160 "Beli Labud" je supersonični strateški bombarder izrađen u dizajnerskom birou "Tupoljev" u Sovjetskom Savezu.

Najveća je to i najteža supersonična letelica koja se kreće brzinom većom od dva maha koja je ikada napravljena. Po dužini je druga, iza američkog aviona XB-70 "Valkira" koji nikada nije otišao dalje od prototipa, tako da se u suštini može reći i da je najduži.

Tupoljev Tu-160 Beli Labud na nebu iznad Rusije. Najveći je to i najteži borbeni avion na svetu, i najbrži bombarder trenutno u upotrebi. Foto: Wikimedia Commons/Alex Beltyukov/russianplanes.net Tupoljev Tu-160 Beli Labud na nebu iznad Rusije. Najveći je to i najteži borbeni avion na svetu, i najbrži bombarder trenutno u upotrebi. Foto: Wikimedia Commons/Alex Beltyukov/russianplanes.net

Tu-160 je takođe najveći i najteži borbeni avion na svetu, najbrži bombarder trenutno u upotrebi, i najveći i najteži avion sa promenjivom geometrijom krila koji je ikada poleteo.

Razvijan je verovatno od kraja sedamdesetih godina, budući da je prvi prototip poleteo 19. decembra 1981. Šest godina docnije zvanično je postao deo flote Ratnog vazduhoplovstva SSSR-a, i poslednji je strateški bombarder dizajniran za potrebe oružane sile ove bivše države.

Tupoljev Tu-160 Beli Labud, najveći i najbrži bombarder na svetu, u pratnji lovca Su-30SM bombarduje ciljeve u Rusiji novembra 2015. godine. Foto: Wikimedia Commons/mil.ru Tupoljev Tu-160 Beli Labud, najveći i najbrži bombarder na svetu, u pratnji lovca Su-30SM bombarduje ciljeve u Rusiji novembra 2015. godine. Foto: Wikimedia Commons/mil.ru

Ratno vazduhoplovstvo Ruske Federacije trenutno raspolaže sa šesnaest ovih aviona, mada je manje od tog broja u stvarnom upotrebnom stanju zbog opšte zapuštenosti najveće države na planeti tokom devedesetih godina.

Od početka III milenijuma na delu je proces njihove modernizacije, a krajem aprila 2015. godine ministar odbrane Sergej Šojgu je najavio da će Rusija ponovo pokrenuti proizvodnju Tu-160.

Mesec dana docnije rečeno je da će vlada za potrebe vojske kupiti najmanje 50 novih "Belih Labuda" koji su to poverenje u međuvremenu opravdali na bojnom polju u Siriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Апсурд

    4. novembar 2017 | 15:00

    Какво "чудо снаге и љепоте"...!

  • Stw

    4. novembar 2017 | 21:25

    Mocno izgleda

  • Ccc

    4. novembar 2017 | 19:06

    Pametan se stidi a .... se naoruzanjem ponosi.Kako je krenulo demonstrirace ga nad samim sobom.Ko se hvali sam se kvari.Bas jadno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA