FENOMENALNA FOTKA: Američki bombarder izranja iz oblaka dima iznad rumunske naftne rafinerije u službi Hitlera

Jedna od najčuvenijih slika Drugog svetskog rata prikazuje američki bombarder koji nastupa iz oblaka dima tokom bombardovanja Ploeštija 1. avgusta 1943. godine. Taj napad je bio uspešan, ali su Amerikanci imali ogromne gubitke, pre svega zato što su se — u nameri da budu sigurni da su pogodili ono što su namerili — spustili toliko nisko da su morali da izbegavaju eksplozije objekata koje su bombardovali

  • 1
Američki avion izranja iz oblaka dima tokom bombardovanja rumunskih naftnih polja i rafinerija u Ploeštiju 1. avgusta 1943. godine. Foto: Wikimedia Commons/Jerry J. Jostwick/U.S. Air Force

Ratno vazduhoplovstvo je svoje vatreno krštenje doživelo tokom Velikog rata, i premda jeste donekle igralo važnu ulogu na svim ratištima, daleko je to bilo od krucijalnog značaja kada se uporedi sa onim što se zbivalo na kopnu i po morima. Ne, tek će tokom Drugog svetskog rata ovaj rod vojske doživeti svoju pravu ekspanziju, a borbe pod oblacima postati od presudne važnosti za ishod sukoba.

Prve tri godine tog rata Nemci su suvereno vladali nebom iznad Starog kontinenta, ali je onda sve počelo da se menja, kako na Istočnom frontu tako i u Zapadnoj Evropi. Čak i onda kada je Luftvafe dominirao nije sve bilo cakum-pakum, i vrlo rano su počeli da se javljaju znaci koji su govorili u prilog konačne savezničke pobede.

Pre svega tu mislimo na ishod Bitke za Britaniju, koju su Nemci izgubili a koja se vodila u vazdušnom prostoru iznad Ujedinjenog Kraljevstva od sredine jula do kraja oktobra 1940. godine. Tada je Kraljevsko ratno vazduhoplostvo isprašilo zadnjice i propelere švapskih aviona i uspešno odbranilo svoje sveto Ostrvo od nasrtaja dušmana, a Nemcima propala nakana da primoraju Britance, predvođene nepokolebljivim gospodinom Čerčilom, da potpišu mir.

Kako je vreme prolazilo, postajalo je sve očiglednije da je ratna sreća promenila dres. Prizori savezničkih bombardera iznad nemačkih gradova postali su polako stvar uobičajena, i razaranje koje su nacisti priredili Beogradu 6. aprila 1941. godine sada je zakucalo na njihova vrata.

Nemačka se jeste skupa sa svojim saveznicima batrgala i trudila koliko je mogla, ali nije mogla mnogo. Ipak, golemi napori su ulagani da se barem odbrani ono što je bilo presudno za nastavak otpora prema nadirućim Sovjetima, Englezima i Amerikancima. A jedna od najpresudnijih stvari bila je nafta. Strateški najbitnija naftna polja pod nemačkom kontrolom bila su rumunska, pre svega u Ploeštiju gde su bile smeštene i najveće rafinerije. Zato su Nemci i Rumuni pokušali da od Ploeštija načine tvrđavu, ali u tome nisu uspeli. Anglo-američka nadmoć u vazduhu je jednostavno bila takva da nisu imali šanse i pored povremenih pobeda.

Na slici možete videti jedan američki bombarder koji nastupa iz oblaka dima tokom bombardovanja Ploeštija 1. avgusta 1943. godine. Taj napad je bio potpuna propast i Osovinske sile su pobedile a Amerikanci imali ogromne gubitke, delom zbog umešnosti branilaca a delom zato što su se — u nameri da budu sigurni da su pogodili ono što su namerili — spustili toliko nisko da su morali da izbegavaju eksplozije objekata koje su bombardovali. Tako je nastala ova fotografija, jedna od najčuvenijih i najslavnijih slika iz perioda Drugog svetskog rata.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jeretik

    30. januar 2018 | 23:22

    Na zalost sada su ti avioni u sluzbi novih " Hitlera" .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA