≫ 

Због чега ћутимо о томе где је осмишљена ћирилица? Како је уопште настала и зашто носи име по Ћирилу и Методију?

 ≫ 

Појава најлепшег и најгенијалнијег светског писма нераскидиво је повезана са Светим Ћирилом и Методијем иако они нису били његови творци, али једнако нераскидиво и са културним развојем и достигнућима Првог бугарског царства на чијем је тлу настало

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Mishoni54

    05. oktobar 2020 | 10:16

    Србско Четворојеванђеље из шестог века на пергаменту с' 305 страна, сматрано за најстарије хришћанско јеванђеље, све до 15. века када је „пронађено“ латинско из апостолских времена у граду Cividale.На његовој другој страни дата је азбука курилице (ћирилице). Једини препис овог србског Четворојеванђеља налази се у колекцији Честер Бити у Даблину. Бугарски цар у то време Борис Први- Михајло,је припадао династији Крумовић (устоличењем је примио хришћанство) ПротоБугара је већ онда било мало.... Источно Римско Царство . ROMANIA, је системом ''завади па владај'' , раздвајала србска племена . У Бугарској су домонантно становништво чинили Срби. Кирило и Методије-Фанариоти су послати како би угушили Србицу, односно Курилицу. Направили су Глагољицу коју су употребљавали по диктату Ватикана србска племена под јурисдикцијом Угара, Млечана,...Наставили су да је употребљавају грчки монаси по диктату Констатинополиса где год су служили.Рођена браћа Климент и Наум су рођени у Околини Солуна,а у Моравској, покушали да пропагирају богослужење на србском, па су протерани... Направили су писмо које је ископирана Курилица са уметнутим неким фонемима из грчког Алфабета.Ватикан у Бечу 100% финансира Вука и издање Србског Буквара. Омогућено је свим Католичким словенима употреба модификованог латинског писма, умести Курилице. По ИСО639 српско-хрватској језичкој групи је дефинисано писмо: ћирилица и Гај-латиница, или Гајица. Вук је зацементирао раздвајање срба-Словена православаца и Католика.

  • ЉВЈ

    28. jul 2018 | 07:31

    Хвала за текст и ћирилицу! Било би лепо и културно када би Телеграф имао верзију свог сајта на српском језику/ћирилици! Тиме би престала дискриминација читалаца по основу језика и Србија почела да се враћа у ред цивилизованих земаља. Имамо и ми права на свој језик и културу у рођеној земљи, зар не!

  • m

    27. jul 2018 | 12:42

    Interesantan i poucan tekst ali nezavrsen.Srbi se ne sluze tim pismom vec Vukovim,a razlika je velika,tako da je nase pismo ipak unikat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA