Zašto za Pariz kažu da je na ostrvu, iako je duboko u unutrašnjosti zemlje

Il-de-Frans zvanični je naziv Pariskog regiona, najmnogoljudnijeg i najbogatijeg u Francuskoj. Istorijski je to naziv čiji bukvalni prevod glasi „Francusko ostrvo“, a poreklo izraza je vrlo interesantno

  • 1

Francuska Republika podeljena je na osamnaest regiona, a jedan od njih je prestonički — Pariski. U pitanju je najmanji od svih kontinentalnih francuskih regija, ne računajući prekomorske, pošto se prostire na svega 12 hiljada kvadratnih kilometara. Međutim, najmnogoljudniji je, sa svojih 12 miliona žitelja, a takođe i najbogatiji (u pitanju je čak treća najbogatija regija Evropske unije).

Ipak, Pariski region se ne zove zvanično tako, to mu je samo kolokvijalni naziv. Zvanično ime te oblasti jeste Il-de-Frans, što bukvalno znači „Francusko ostrvo“. Radi se o drevnom nazivu pariskog kraja koji je negde nakon Francuske revolucije odbačen pa vraćen krajem pedesetih godina prošlog veka.

Prvi put se pominje 1387. godine, mada je očigledno da je frazem stariji; takođe, u samom srcu Il-de-Fransa, neposredno oko srednjovekovnog Pariza, nalazio se kraj Pej-de-Frans, odnosno „Francuska zemlja“; reč „Francuska“ ovde je označavala krunske posede, koji su za razliku od feudalnih imanja velike i male vlastele bili po neposrednom upravom kralja.

Istorijske granice oblasti Il-de-Frans, odnosno „Francuskog ostrva“. Foto: Wikimedia Commons/Spedona

Ali zašto se zove Francusko ostrvo? Objašnjenje najverovatnije leži u geografskim prilikama. Naime, pomenuta istorijska oblast nalazi se na zemljištu bogatom vodenim tokovima, a pre svega između tokova Sene, Marne, Oaze i Buvrone.

Te reke, kao i ostale rečice koje teku tim delom Francuske, čini se kao da formiraju ostrvo, a pošto je Pariz, u srcu tog „ostrva“, oduvek bio sedište kraljevske vlasti i centar moći, i pošto je postojao znak jednakosti između kralja i Francuske („Država, to sam ja“, rekao je navodno Luj XIV pred pariskim parlamentarcima 13. aprila 1655. godine; registar te institucije ne pominje da je ova formula izgovorena tom prilikom), logično je da to „ostrvo“ dobije pridev „francuskog“. Odnosno, to je Ostrvo Francuske, srce Francuske.

Druga etimološka hipoteza kaže da „Il-de-Frans“ dolazi od iskvarenog franačkog izraza „Lidle Franke — Lilde Franke“, odnosno „Mala Francuska“. Može biti da je evoluirao tokom perioda kada je „Francija“ prestala da označava čitavu Franačku imperiju nego samo Zapadnu Franciju, kasnije čak samo „Zemlju Francusku“ koju smo gore pominjali kao kraj neposredno oko prestonog Pariza.

Kralj Luj XIV od Francuske. Foto: Wikimedia Commons/wartburg.edu

Iznosi se pretpostavka da je izraz „Lilde Franke“ možda opstao u lokalnom izgovoru sve do trinaestog veka, kada je iz tamošnjeg izgovora izbačeno „s“ u reči „isle“ (ostrvo), pa je postalo nemoguće razlikovati dve fraze.

Današnja regija Il-de-Frans podeljena je na osam departmana. Pariz je jedan od njih, a tri departmana koja ga okružuju kolokvijalno se nazivaju „Malim prstenom“. U pitanju su departmani Sena-Sen-Deni, Senski visovi i Dolina Marne; radi se o velikoj konurbaciji koja čini Metropolu Šireg Pariza, administrativnu strukturu stvorenu radi kooperacije između samog Pariza te gradova i gradića koji su postali praktično njegova predgrađa.

Uprkos republikanskoj realnosti i slabe podrške koju zamisao obnove monarhije ima u francuskoj javnosti i narodu, nezvanično se kao zastava Il-de-Fransa upotrebljava starija francuska kraljevska zastava: tri zlatna ljiljana na plavom pravougaonom polju. Sve to zbog istorijskog značaja Francuskog ostrva za čitavu zemlju.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA