≫ 

Da li ste nekada primetili jednoroga na grbu Ujedinjenog Kraljevstva i kakve to simboličke veze ima s Bregzitom?

Jednorog je već dugo simbol Škotske, a pre nekog vremena čak njena i zvanična životinja iako ne postoji. Kao simbol čistote i gracioznosti, kao ponosna i divlja zver koja će radije umreti nego dopustiti da bude zarobljena, doživljen je kao idealni znamen Škota koji su se nasmrt borili za slobodu i nezavisnost

  • 3
Bakingemska palata i kraljica Elizabeta II. Foto: Tanjug/AP/David Bailey

Jednorog spada u red mitoloških bića koja su se nekada često sretala na grbovima vlastelinskih kuća širom Starog kontinenta, ali samo jedna država ga ima na svom grbu. U pitanju je Škotska, odnosno Ujedinjeno Kraljevstvo u vrlini činjenice da se prevashodno radi o uniji te zemlje sa Engleskom.

Jednorog je već dugo simbol Škotske, još od srednjeg veka, a od pre nekog vremena čak i njena zvanična životinja iako ne postoji (kao ni škotska nezavisnost). Kao simbol čistote i gracioznosti, kao biće koje je toliko milo da ga samo devica može uhvatiti, kao ponosna i divlja zver koja će radije umreti nego dopustiti da bude zarobljena, doživljen je kao idealni znamen Škota koji su se nasmrt borili za slobodu i nezavisnost.

Pored toga što je krasio škotske kovanice, dva jednoroga su nekada služila kao držači štita na kraljevskom grbu nezavisne Škotske, a kada je 1707. godine došlo do parlamentarne unije između dve države, novi grb Kraljevine Velike Britanije (kako se zemlja zvanično nazivala do 1801. godine, kada je ulaskom Kraljevine Irske u uniju naziv promenjen u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske) dobio je dva različita držača štita, engleskog lava i škotskog jednoroga.

Grb Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, u dve verzije. Levo je engleska varijanta koja je glavna, a desno je škotska. Lav je simbol Engleske, dok je jednorog simbol Škotske. Foto: Wikimedia Commons/Sodacan

Taj grb i dalje je na snazi, mada postoji razlika između onoga koji se koristi u Škotskoj i onoga koji se koristi u Engleskoj i ostatku sveta. Škotska verzija više ističe jednoroga, koji se nalazi na levoj strani i ima krunu na glavi; u engleskoj verziji koja je takođe i glavna, lav je na levoj strani a jednorog nema krunu. Kanadski grb koristi ovaj obrazac u nešto izmenjenom dizajnu.

Zapravo podela i navedena razlika vuče svoje poreklo sa početka sedamanestog veka, kada je škotski kralj postao i engleski, što se desilo sto godina pre stvaranja pomenute parlamentarne unije iz 1707. godine. Naime, 1603. kralj Džejms VI od Škotske postao je i kralj Džejms I od Engleske, odnosno, stvorena je personalna unija koja i dalje teoretski postoji. Njegov lični grb je imao dve različite verzije, usklađen sa potrebama i osećanjima njegova dva zemlje.

Uglavnom, zbog toga su lav i jednorog simboli Ujedinjenog Kraljevstva, simboli jedinstva te zemlje. Kakve to veze ima s Bregzitom? Pa, jednorog je u današnje vreme postao simbol fantazije i bajke, čak se ponekad i posprdno njime nazivaju ljudi koji žive „u svom svetu“. Ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju, Škotska bi vrlo lako mogla da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo. U tom slučaju, jednorog sa grba će nestati. Simbolično, bajka će biti završena, mada će onda Englezi biti ti koji će „živeti u svom svetu“.

VIDEO: Da li vuk treba da bude jedan od zvaničnih simbola Srbije?

(P. L)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mire

    12. april 2019 | 12:25

    Citat Djenerala Draze Mihailovica " Da nije Engleza Nemci bi bili naj ludja nacija na svetu".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA