Srbi i Bugari se 1913. borili i slikali kao braća pod turskim Jedrenom, pre nego što su se zakrvili

Šta se dešavalo neposredno nakon što je bugarsko-srpska sila zaposela prvu osmanlijsku prestonicu u Evropi nije tema ovog teksta, već su to neograničene mogućnosti saradnje prikazane na ovim fotografijama. Ukazivanje na njih mnogo je razboritije od uobičajenih evokacija krvavih uspomena. O tome kako smo se klali stalno se govori; hajdemo, za promenu, da govorimo o tome kako smo se grlili

Komentari

 • pskm

  ono kada su ti isti bugari klali Srpski narod to se zaboravilo

 • Tozla

  Nije ovo jedini primer srpsko bugarske saradnje i bratstva. Ne treba zaboraviti i da je bugarski car spašavao lozu Nemanjića u srednjem veku. Zatim pomoć Bugara Srbiji prilikom oslobađanja Srbije od Turske. Prva i druga bugarska legija je dala doprinos tome na čelu sa najviđenijim bugarskim revolucionarima kakav je bio Rakovski i Vasil Levski. Zatim ne treba zaboraviti i bugarske dobrovoljce na strani Srba u ratu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Kroz vekove su se srspki i bugarski narod preplitali. Car Dušan je po poreklu svojih predaka tri četvrtine Bugarin. Prvi srspki partijarh priznat od Vizantije je Bugarin. Rođeni brat našeg viđenijeg političara u Austrougarskoj Svetozara Miletića je Đorđe Miletić. On je poznati borac za crkovnu i nacionalnu nezavisnost Bugara. Njegov sin Ljubomir Miletić je poznati bugarski intelektualac. Drugi njegov sin Svetozar Miletić je bugarski oficir i major u bugarskoj vojsci. Bilo je i sukoba i saradnje dva naroda kroz istoriju. Bugari i Srbi su može se reći dva naroda koji su se i ponajviše preplitali kroz istoriju. Vrlo slični po mnogim karakteristikama. Po meni treba gledati tu sličnost iskoristiti za pribiližavanje dva naroda i država za obostranu korist.

  • Jxx

   @Tozla

   Prijatelju.nemozes praviti savez sa bugarima.jer nemozes imati poverenje u njih.jednostavno su takav narod.uvek ce da te izda kada ti je najteze.pitaj svog oca i dedove da vidis sta ce da ti kazu

  • Tozla

   @Tozla

   @jxx Možda sam subjektivan pošto imam u porodici i Bugara, ali poverenje mora da se gradi obostrano. Kada pričaš sa Bugarima oni će isto reći da ne mogu imati poverenje u Srbe nakon napada Srbije na Bugarsku 1885.godine i nakon prevare Srbije kako oni kažu u vezi dogovorene podele Makedonije nakon prvog balkanskog rata. Ja mislim da ni mi nismo najispravniji u odnosu prema Bugarskoj. Obe strane su na neki način izdale jedna drugu. Ali po meni to ne bi trebalo da sprečava da se u budućnosti opet izgradi poverenje i da se te negativne zaostavštine prevaziđu zbog obostrane koristi. A bilo je i pozitivnih primera dobrih odnosa kroz istoriju kao što sam i napisao prethodno i kao što govori ovaj tekst. Odnosi dva naroda po meni su i sada dobri ali mislim da bi mogli biti još bolji.

  • Djurgården

   @Tozla

   Druže jesi čuo za onu narodnu: Ako ne znas ko te napada,onda samo udri na Bugare neces pogresiti. Toliko o njima

 • 👌🏼

  A ti isti Bugari krenuse sa hitlerom u osvajanje Balkana pa i Srbije.

 • Душан Краишник

  Ми смо нај сличнији народ ,,, по свему али баш по свему и требали би се држати заједно!!!!

  • Сале

   @Душан Краишник

   Можда ти јеси ал ми немамо ништа исто с Бугарима.

  • Tozla

   @Душан Краишник

   @sale Kako nemamo? Ista vera i pismo. Veoma sličan slovenski jezik. Slično poreklo. Po procentima DNK-a profila Srbi i Bugari su veoma slični narodi. Sličan folklor, mentalitet, običaje, istorijsku sudbinu. Vekovno preplitanje dva naroda itd. Srbi i Bugari su među najsličnijim narodima. Na jugoistoku Srbije ako ti ne kaže neko da li je Srbin i Bugarin po ničemu drugom ne bi znao da li je neko Srbin ili Bugarin.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima