≫ 

Porodica mu je bežala od smaknuća, a zbog venčanja se odrekao pravoslavlja: Princ puni 99 godina

Princ Filip je pre venčanja sa Elizabetom morao da se odrekne svih titula i pravoslavne vere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je majčino i anglikansko prezime Mauntbaten

  • 7
Princ Filip kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

Princ Filip, muž kraljice Elizabete II, danas slavi 99. rođendan. Od 99 godina, 73 je proveo u braku sa britanskom vladarkom.

Filip je rođen na Krfu 1921. godine kao princ Grčke i Danske, kao jedini sin grčkog princa Andreja i nemačke princeze Alis od Batenberga. Ipak, njegova porodica, koja je takođe imala holandske i ruske pretke, bila je prisiljena da pobegne kad je on imao samo godinu dana, nakon što je zbačena monarhija, a njegov otac je jedva izbegao smaknuće, prenosi Index.hr.

Pre venčanja sa Elizabetom morao je da se odrekne svih titula i pravoslavne vere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je majčino i anglikansko prezime Mauntbaten.

Princ Filip kraljica Elizabeta II Foto: Tanjug/AP

Elizabeti je bilo 13 godina kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornara.

Osam godina kasnije, 20. novembra 1947, nacija je slavila venčanje iz bajke. U Vestminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10.000 bisera i kristala. U turobnoj posleratnoj svakodnevici "bio je to dašak boje na teškom putu oporavka", rekao je tada Vinston Čerčil.

Zbog svežih sećanja na rat i još jake odbojnosti prema Nemcima, nekoliko rođaka princa Filipa, koji potiče iz dansko-nemačke kraljevske dinastije, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na venčanje.

Kraljica Majka je pre venčanja pitala budućeg zeta hoće li voleti njenu ćerku.

- Voleti? Mislim da ta reč opisuje dovoljno ono što osećam - odgovorio je.

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njenog oca kralja Džordža VI, Elizabetu je vinula na presto, a Filipu prekinula vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičinog supruga. Od tada je, kako kraljica kaže, "stalna snaga i vodilja" u vladavini.

Filip se u maju 2017. godine povukao sa većine svojih javnih dužnosti.

Video: Arči je danas napunio godinu dana, a kao poklon mu Megan čita priču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA