Gebels je lično izabrao ovu bebu kao "savršenog arijevca": Nije znao da je ona zapravo - Jevrejka

Roditelji su bili prestrašeni kada su videli fotografiju svoje ćerke na naslovnici nacističkog časopisa, koja se ubrzo proširila celom zemljom i našla na razglednicama, kartama i posterima

  • 6
Hessy Levinsons Taft

Foto: Wikimedia

Mladenci iz Letonije došli su u Berlin kao studenti, a mlada Jevrejka zatrudnela je 1934. godine, ubrzo nakon što je Adolf Hitler preuzeo kontrolu nad Nemačkom. Njena devojčica je uskoro postala poznata kao "savršena arijevska" beba i lično ju je odabrao Jozef Gebels, ne znajući da je zapravo Jevrejka.

Fotografija bebe je bila svuda, širom zemlje na kartama i posterima. Prvo je krasila nacistički časopis koji je održao takmičenje u lepoti kako bi se pronašao "savršeni Arijevac", a zatim se raširila po razglednicama i izlozima.

Ono što tada skoro niko nije znao jeste da je "arijevska" devojčica zapravo bila Jevrejka.

Kao što je neverovatno ovo otkriće, tako je neverovatna i priča koja je prati.

Naime, žena, koja sada ima 86 godina i zove se Hesi Levinsons Taft, pre nekoliko godina je Jad Vašemu, memorijalnom centru za jevrejske žrtve holokausta u Izraelu, pokazala naslovnicu časopisa, na kojoj je njena fotografija kao bebe, a svoju neobičnu priču ispričala za nemački Bild.

Sve je počelo 1928. godine kada su njeni roditelji došli u Berlin. Oboje su bili pevači. Džejkob Levinsons je bio bariton, a njegova žena Paulina Levinsons studirala je na čuvenom konzervatorijumu u Letoniji.

Džejkob je prihvatio mesto u lokalnoj operi i uzeo scensko ime Jaša Lensen. Bilo je to vreme porasta antisemitizma u Berlinu, a kada su saznali da je njegovo prezime zapravo Levinsons, otkazali su mu ugovor.

Bez novca, živeći u veoma skučenom jednosobnom apartmanu, par je dobio ćerku Hesi Levinsons 17. marta 1934. godine. Beba je bila prelepa, a kada je imala šest meseci roditelji su rešili da je slikaju.

- Mama me je odvela kod fotografa, jednog od najboljih u Belinu. I on je napravio predivnu fotografiju - prisetila se Hesi.

Hessy Levinsons Taft

Foto: Wikimedia

Fotografija im se toliko dopala da su je uramili i naslonili na klavir koji je njen otac poklonio njenoj majci nakon Hesinog rođenja.

Verovali su da je fotografija privatna i porodična stvar, ali je ubrzo nakon toga žena, koja im je pomogla da očiste stan, donela iznenađujuće vesti.

- Znate, videla sam Hesi na naslovnici časopisa u gradu - rekla im je žena.

Hesina majka nije mogla da poveruje u to. Mnoge bebe liče jedne na druge, objasnila je majka i bila je sigurna da je žena pogrešila. Ali ispostavilo se da nije u pitanju greška.

- Ne, ne, ne, ne, to je definitivno Hesi. To je ova fotografija. Samo mi dajte novca i doneću vam časopis - rekla im je spremačica, koja se ubrzo vratila sa njim.

Na naslovnoj strani magazina nalazila se ista fotografija koja je naslonjena na klavir. U pitanju je bio nacistički magazin, pored se nalazila i fotografija muškarca koji nosi svastiku, pa čak i fotografija Hitlera koji nadgleda trupe.

Roditelji su bili prestrašeni - šta radi fotografija jevrejske bebe na naslovnici nacističkog magazina?

Odmah su pozvali fotografa i pitali ga o čemu se radi. Fotograf je rekao majci da se smiri, a onda joj je objasnio o čemu se radi.

Prema Hesinom svedočanstvu, fotografa su zamolili da prijavi svojih 10 najboljih slika za takmičenje u lepoti koje su vodili nacisti. Kao i 10 drugih izvanrednih fotografa u Nemačkoj. Tako je 10 fotografa poslalo svojih 10 najboljih slika.

Hessy Levinsons Taft

Hesi tek sada može da se smeje ovoj priči Printskrin: Youtube/Mark Mazur

- I ja sam poslao sliku vaše bebe - rekao im je fotograf.

Majka mu je tada rekla da je znao da je u pitanju jevrejsko dete, na šta je on odgovorio sa "da".

- Želeo sam da ismejem naciste - rekao je on.

Objasnio je da u pitanju bilo takmičenje za "najbolji primer arijevske rase".

- Od svih beba, oni su izabrali vašu kao savršenog arijevca - rekao im je on. Fotografiju je navodno lično odabrao nacistički ministar propagande Jozef Gebels.

Fotografija se našla na brojnim razglednicama i kartama, na izlozima i u reklamama. Roditelji su od tada krili ćerkicu jer su se plašili da bi neko mogao da je prepozna na ulici.

Porodica je na kraju pobegla iz Evrope i pronašla utočište na Kubi na nekoliko godina, pre nego što je emigrirala u SAD krajem 1940. i smestila se u Njujorku.

Hesi Levinsons se udala i postala je Hesi Taft, ali je njen otac ostao u Havani kako bi vodio posao, koji je na kraju propao pod usponom Fidela Kastra.

- Uvek je govorio: "Preživeo sam Hitlera, preživeću Kastra. I jeste - rekla je Taft.

Hesi je pre nekoliko godina rekla kako "sada može da se smeje zbog fotografije".

- Da su nacisti znali ko sam ja zaista, ne bih bila živa - rekla je ona.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA