• 6

Gebels je lično izabrao ovu bebu kao "savršenog arijevca": Nije znao da je ona zapravo - Jevrejka

, Telegraf

Roditelji su bili prestrašeni kada su videli fotografiju svoje ćerke na naslovnici nacističkog časopisa, koja se ubrzo proširila celom zemljom i našla na razglednicama, kartama i posterima

  • 6
Hessy Levinsons Taft

Foto: Wikimedia

Mladenci iz Letonije došli su u Berlin kao studenti, a mlada Jevrejka zatrudnela je 1934. godine, ubrzo nakon što je Adolf Hitler preuzeo kontrolu nad Nemačkom. Njena devojčica je uskoro postala poznata kao "savršena arijevska" beba i lično ju je odabrao Jozef Gebels, ne znajući da je zapravo Jevrejka.

Fotografija bebe je bila svuda, širom zemlje na kartama i posterima. Prvo je krasila nacistički časopis koji je održao takmičenje u lepoti kako bi se pronašao "savršeni Arijevac", a zatim se raširila po razglednicama i izlozima.

Ono što tada skoro niko nije znao jeste da je "arijevska" devojčica zapravo bila Jevrejka.

Kao što je neverovatno ovo otkriće, tako je neverovatna i priča koja je prati.

Naime, žena, koja sada ima 86 godina i zove se Hesi Levinsons Taft, pre nekoliko godina je Jad Vašemu, memorijalnom centru za jevrejske žrtve holokausta u Izraelu, pokazala naslovnicu časopisa, na kojoj je njena fotografija kao bebe, a svoju neobičnu priču ispričala za nemački Bild.

Sve je počelo 1928. godine kada su njeni roditelji došli u Berlin. Oboje su bili pevači. Džejkob Levinsons je bio bariton, a njegova žena Paulina Levinsons studirala je na čuvenom konzervatorijumu u Letoniji.

Džejkob je prihvatio mesto u lokalnoj operi i uzeo scensko ime Jaša Lensen. Bilo je to vreme porasta antisemitizma u Berlinu, a kada su saznali da je njegovo prezime zapravo Levinsons, otkazali su mu ugovor.

Bez novca, živeći u veoma skučenom jednosobnom apartmanu, par je dobio ćerku Hesi Levinsons 17. marta 1934. godine. Beba je bila prelepa, a kada je imala šest meseci roditelji su rešili da je slikaju.

- Mama me je odvela kod fotografa, jednog od najboljih u Belinu. I on je napravio predivnu fotografiju - prisetila se Hesi.

Hessy Levinsons Taft

Foto: Wikimedia

Fotografija im se toliko dopala da su je uramili i naslonili na klavir koji je njen otac poklonio njenoj majci nakon Hesinog rođenja.

Verovali su da je fotografija privatna i porodična stvar, ali je ubrzo nakon toga žena, koja im je pomogla da očiste stan, donela iznenađujuće vesti.

- Znate, videla sam Hesi na naslovnici časopisa u gradu - rekla im je žena.

Hesina majka nije mogla da poveruje u to. Mnoge bebe liče jedne na druge, objasnila je majka i bila je sigurna da je žena pogrešila. Ali ispostavilo se da nije u pitanju greška.

- Ne, ne, ne, ne, to je definitivno Hesi. To je ova fotografija. Samo mi dajte novca i doneću vam časopis - rekla im je spremačica, koja se ubrzo vratila sa njim.

Na naslovnoj strani magazina nalazila se ista fotografija koja je naslonjena na klavir. U pitanju je bio nacistički magazin, pored se nalazila i fotografija muškarca koji nosi svastiku, pa čak i fotografija Hitlera koji nadgleda trupe.

Roditelji su bili prestrašeni - šta radi fotografija jevrejske bebe na naslovnici nacističkog magazina?

Odmah su pozvali fotografa i pitali ga o čemu se radi. Fotograf je rekao majci da se smiri, a onda joj je objasnio o čemu se radi.

Prema Hesinom svedočanstvu, fotografa su zamolili da prijavi svojih 10 najboljih slika za takmičenje u lepoti koje su vodili nacisti. Kao i 10 drugih izvanrednih fotografa u Nemačkoj. Tako je 10 fotografa poslalo svojih 10 najboljih slika.

Hessy Levinsons Taft

Hesi tek sada može da se smeje ovoj priči Printskrin: Youtube/Mark Mazur

- I ja sam poslao sliku vaše bebe - rekao im je fotograf.

Majka mu je tada rekla da je znao da je u pitanju jevrejsko dete, na šta je on odgovorio sa "da".

- Želeo sam da ismejem naciste - rekao je on.

Objasnio je da u pitanju bilo takmičenje za "najbolji primer arijevske rase".

- Od svih beba, oni su izabrali vašu kao savršenog arijevca - rekao im je on. Fotografiju je navodno lično odabrao nacistički ministar propagande Jozef Gebels.

Fotografija se našla na brojnim razglednicama i kartama, na izlozima i u reklamama. Roditelji su od tada krili ćerkicu jer su se plašili da bi neko mogao da je prepozna na ulici.

Porodica je na kraju pobegla iz Evrope i pronašla utočište na Kubi na nekoliko godina, pre nego što je emigrirala u SAD krajem 1940. i smestila se u Njujorku.

Hesi Levinsons se udala i postala je Hesi Taft, ali je njen otac ostao u Havani kako bi vodio posao, koji je na kraju propao pod usponom Fidela Kastra.

- Uvek je govorio: "Preživeo sam Hitlera, preživeću Kastra. I jeste - rekla je Taft.

Hesi je pre nekoliko godina rekla kako "sada može da se smeje zbog fotografije".

- Da su nacisti znali ko sam ja zaista, ne bih bila živa - rekla je ona.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccccc

    A KOGA SADA TO VIŠE INTERESUJE?

  • Lejla

    Ratar...ee sad bi bio her ratar...

  • ratar

    Da smo bili na strani nemaca sada bi bili ko svajcarska. Al uvek teramo inat...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima