≫ 

Ovaj fantastični i jedinstveni bajkerski spomenik nalazi se tamo gde biste ga najmanje očekivali

Nije li prosto neverovatno da već čitav jedan vek motocikli haraju svetskim drumovima, a da je ovo izgleda jedini spomenik njima u čast?

  • 0
Bajkeri, Bajkerski spomenik, Austrija, Harli-Dejvidson Bajkerski spomenik od čelika u mestu Finkenštajn-Am-Faker-Ze u Austriji, blizu granice sa Slovenijom, gde se svake godine održava najveći moto-skup u Evropi. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Johann Jaritz

Da su u vreme kneza Mihaila Obrenovića postojali motocikli, i da je motociklizam bio popularan sport kojim je knez bio zaluđen, da li bi na spomeniku na Trgu Republike bio na motoru umesto na konju?

Pitanje verovatno zvuči glupo; ali saslušajte nas. Skulptura je tek u 20. veku počela da razbija okove tradicionalnosti, i zapravo ih do dana današnjeg nije u potpunosti raskinula, posebno ne na polju javne skulpture.

Svet je prepun kukavičkih javnih statua, alibi-rešenja koja „ne talasaju”, za koja niko neće reći: „ovome ovde nije mesto”, „ovo nije dostojanstveno”, „zna se kako spomenik treba da izgleda”, i tako dalje.

Bajkeri, Bajkerski spomenik, Austrija, Harli-Dejvidson Bajkerski spomenik od čelika u mestu Finkenštajn-Am-Faker-Ze u Austriji, blizu granice sa Slovenijom, gde se svake godine održava najveći moto-skup u Evropi. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Johann Jaritz

Svet je prepun ljudi koji traže obična rešenja, koja ne odskaču od ustaljene norme, jer je svet prepun onih koji misle kao većina, govore kao većina, oblače se kao većina. Knez na motociklu, čak i da je u njegovo doba bilo motocikala, čak i da je ludovao za njima, verovatno ne bi bio uzet ni u razmatranje.

Knez treba da bude na konju. To je pravilo. Piše negde da tako treba. Ko je smislio to pravilo, gde to piše? Tamo gde piše da „Marš na Drinu” ne može biti himna jer marš ne može da bude himna. To piše na tom istom mestu.

Hipotetičko pitanje se posredno tiče ove sjajne motociklističke skulpture. Koliko javna skulptura robuje konvencijama najbolje se vidi po tome, što nismo pronašli ni jednu drugu s ovom tematikom; možda negde i postoji, ali je vrlo verovatno ova jedinstvena u svetu, uprkos tome što su motocikli buntovnici svetskih drumova već više od jednog veka.

Skulptura se nalazi u Austriji, u mestu Finkenštajn-Am-Faker-Ze, u Koruškoj, nedaleko od slovenačke granice. Bajkerski par (muškarac za volanom, žena iza njega) nalazi se na motoru „fet bob” kompanije „Harli-Dejvidson” (model se proizvodi od 1990).

Finkenštajn-Am-Faker-Ze je mali gradić sa, sudeći po najsvežijim podacima iz januara prošle godine, svega 9.059 žitelja. Malo neobično mesto za jedinstveni motociklistički spomenik, neko bi mogao da pomisli.

„Neko” je najblaže rečeno! Verovatno bi svi to mogli da pomisle, sem samih motociklista, koji su intimno upoznati s ovim gradom, koji je dom najvećeg moto-skupa u Evropi, gde se svake jeseni okuplja veliki broj bajkera sa svih strana Starog kontinenta, a i šire.

Video: Vrele gume: Bajkerka izvela vratolomije na motoru dok su svuda oko nje prštale varnice

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA