≫ 

Šta je ostalo od Titove najskuplje vile? Gradili je robijaši, pravile se lude žurke, bila i Jovanka

"Objekat 99" dobio je naziv po broju robijaša koji su navodno život izgubili zidajuči čuvenu vilu

  • 34
Vila Izvor, Josip Broz Tito, Titova vila Foto: Kristijan Batelja/Motorcycle Utopia

Vila Izvor, koja nosi kodni naziv "Objekat 99", bila je oaza u kojoj su Josip Broz Tito, njegovi prijatelji i brojni političari uživali u luksuzu.

Zdanje skriveno kraj Plitvičkih jezera u šumi, kako ne bi bilo pod budnim okom letelica, decenijama je slovilo za najraskošniju predsedničku palatu.

Vila je izgrađena nakon Drugog svetskog rata, po Titovom nalogu, a u izgradnji, koja je trajala godinama, učestvovalo je na stotine robijaša sa Golog otoka, iz Gradiške, Lepoglave i Mitrovice. Navodno je naziv "Objekat 99" dobila po broju robijaša koji su svoje živote "ulili" u temelje, ali ta priča nikad nije potvrđena. Građena je po projektu arhitekata Zvonimira Marohnća i Rikarda Marasovića, a robijaši su navodno sve zidali sa svojih deset prstiju. Čak je i tunel kopan ručno i nijedna mašina nije došla na imanje.

Kamen za izgradnju vozom je dolazio sa Medvednice, dok su unikatni nameštaj pravili zatvorenici. Unutra je sve blještalo od skupoće, od mermernih stubova i stepenica, do mekanih itisona i masivnog drveta koje je lakirano u sedam slojeva. Sa gradnjom se završilo 1953. godine.

Ipak, sav taj luksuz današnji posetioci ne mogu da vide. Od vile su ostali maltene samo goli zidovi... "Slučajni prolaznici" su iz palate odneli sve što se odneti moglo - bilijarske stolove, klavir, čunjeve iz kuglane, parket, lamperiju, utičnice i prekidače, čak i radijatore i kotlove iz kotlarnice... Na zdanju nisu ostali čitavi ni vrata ni prozori - lupani su i razbijani, a krov teško odoleva rubu vremena i udarima kiša. Da je tu nekad bilo života govore samo pocepane zavese koje i dalje vijore na vetru.

Fotografije nastale 2020. godine

Ipak, i sada kada biste ušli u nju, mogli biste da osetite duh starih vremena. Vila je specifična zbog svoje glavne kamene kule, koja podseća na utvrđenje. Malo ko zna da je imala i svoj bioskop, kao i više sala za sastanke i kancelarije koje su međusobno povezane. Kada bi se završili tajni pregovori političari su tu, zajedno sa Brozom, znali da se opuste uz dobar viski i skupe cigare. Ukoliko bi neko ostajao da noći, čekao ga je jedan od 20 luksuznih apartmana na sprat, sa prelepim pogledom na šumu.

Tito je boravio u apartmanu broj 2, koji se nalazi u severnom krilu, a kasnije kada mu je popustilo zdravlje u vilu je postavljen lift, kako se Broz ne bi mučio uz stepenice.

Svraćala i Jovanka, zdanje pamti "lude žurke"

Mnogi veruju da je Tita Jovanka nagovorila da zida ovaj luksuzni kompleks od 6.500 kvadrata, koji je udaljen samo nekoliko desetina kilometara od njene rodne kuće u Jošanima. I Jovanka je znala sa Titom da dođe u Izvor, pa bi se ispred vile slikali sa pionirima, dok bi bar jedan od vučjaka, koji su čuvali imanje, pozirao sa njima na fotografiji.

Do vile je moglo da se dođe, odnosne iz nje ode, kroz tajni tunel koji je dugačak 80 metara koji je vodio do garaža. Zdanje se vodom napajalo sa rečnog izvora u dubokom kanjonu ispod vile, a pumpe su uvek morale da budu u besprekornom stanju, kako imanje slučajno ne bi ostalo bez vode. U vili su postojale i dve kotlarnice, a u svakoj prostoriji radijatori, kako bi gostima tokom hladnih dana uvek bilo toplo.

Tito je u njoj boravio svega nekoliko puta, a svaki put kada bi došao sve bi vrvelo od policije i niko zdanju ne bi mogao da priđe. I kad Tito nije bio tu, vila je bila dobro čuvana. Radnicima bi se unapred najavile posete visokih zvaničnika, kako bi se sve pripremilo za dolazak gostiju. Priča se da su unutar zidova ove vile, kada Tito nije bio tu, brojni političari pravili nezaboravne "lude" žurke.

Zdanje je još nekako i odolevalo vremenu do 90-ih i početka rata, a potom je polako počelo da propada. Prvo je tu vojska napravila bazu, a kada je rat bio gotov, malo po malo, čupalo se iz vile sve što je u njoj ostalo.

Proteklih godina obilaze je znatiželjni turisti i entuzijasti, ali i vandali koji zidove dodatno ruže grafitima, a podove smećem.

U planu je da postane naučno-istraživački centar za klimatske promene. Tomislav Kovačević, direktor Plitvičkih jezera, nedavno je za medije rekao da će na jesen, kada se otvore fondovi EU, prijaviti "na sve što bude kompatibilno projektu".

- Budući naučni centar nadilaziće hrvatske granice i biće mesto okupljanja evropskih i svetskih istraživača - uveren je Kovačević.

On kaže da je na projektnoj dokumentaciji radilo više institucija.

- Okupili smo ljude iz Ministarstva za zaštitu okoline, Instituta ‘Ruđer Bošković’, PMF-a, Šumarskog fakulteta i ostale jer želimo da ovaj projekt bude na nivou kakav zaslužuje.

I dok se to čeka, oni koji ovih dana odluče da posete ovaj neverovatan kompleks, možda nekako uspeju da osete dah vremena u kojem je vila nekad blistala u svom punom sjaju.

Video: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i JOŠ UVEK LETI SVETOM

(Telegraf.rs/Foto: Motorcycle Utopia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mima

    20. mart 2021 | 08:52

    ziveo tito, ziveo i narod, nista sa sobom u grob nije poneo, niti svojima ostavio, ostavio narodu a gde je to?.?

  • Šteta

    20. mart 2021 | 09:59

    Nije bitno ko je radio,'79 sam rodjen i ne pamtim to vreme pa ne mogu da komentarisem..ali šteta je sto objekat nije prepravljen u hotel npr

  • Zoka

    20. mart 2021 | 12:18

    I danas bi trebalo tako da se tretiraju robijasi,pa ne bi bilo kriminala ,kao i za vreme Tita. Mirno,bezbrizno se zivelo. Nije bilo silovanja,kradja,pedofilije,nije smela da se vredja vlast i Predsednik,kao danas. Uvesti ponovo Titovo bezbrizno vreme,da se Predsednik ceni i postuje a robijase da rade s ne da uzivaju kao u hotelu⭐⭐⭐⭐⭐

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA