Šta je vođa Srba iz Hrvatske poručivao Srbiji 1934: „Ili dogovor s Hrvatima ili katastrofa za oboje”

Svetozar Pribićević i njegova braća bili su među najistaknutijim predstavnicima Srba Prečana, i za vreme Austrougarske i posle nje. Proganjao ih je Beč, a Svetozara kasnije i Beograd, nakon što je povukao svoju bezuslovnu podršku unitarizmu i integralnom jugoslovenstvu

Komentari

 • Мичорад

  И данас има "Пребићевића "можда и више него оних година. Како иначе објаснити овај силни притисак задњих година,да некажем меку окупацију тамо где Срби живе.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Srbin iz Velike Barne

  Bilo je dosta srpskih sela ko Virovitnice.Ludbrega, Pitomace.Ssd nijrdnog zsrbina

  3
  1

  Podelite komentar

 • Dejan

  Vojvoda Misic o Hrbv´vatima----Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu. Granice će biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago. A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao časa, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi. Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.

  12
  2

  Podelite komentar

 • B

  Ubijali, klali, drali, pekli, bscali u Savu, јсme.Gospic, omarska,gradiska velebitske jame, lika, kozara, banija, kordun, slavonija, baranjs, zagota xalmatinska, k ninska krajina, oliuja primorje sa otocima i poluogocima, dubrovnik, konavli,, zaledje sve poubijamo, pounijaceno, proterano. Ni srplski kucici i macke

  11
  1

  Podelite komentar

 • Ilija gromovnik

  Mnogi drveni filozofi vekovima dovodili su srbe do bežanije i nestanka srpskog življa na mnogim prostorima balkana

  11
  1

  Podelite komentar

 • Predrag

  Sa današnje tačke gledišta mislim da ovaj tekst nije primeran pogotovo jer je u međuvremenu bio drugi svetski rat i ovaj skorašnji.

  12
  4

  Podelite komentar

 • Mladen

  Sa ove vremenske distance možemo videti da Pribićević veoma jasno vidi gde su problemi Srpskog življa u Hrvatskoj . Mi trebamo znati da medjuetnicki odnosi su počeli se narušavati kad Hrvati hoce drzavu , ali Beograd želi zajednicu SHS u okviru jedne monarhije , još uvodi diktaturu! U Hrvatskoj su postojale već opasne grupe koje Kraljevina SHS nije mogla lako da ignoriše i obračunava se sa njima , Belebitski ustanak je jedan od njih . Austro Ugarska se raspala , teritoriju od dva Naroda suprotnih vera i opredeljenja je trebalo staviti u funkciju Drzave , to je uradjeno na pogrešan način. Beograd nikad nije imao svest i osećaj šta to treba Srbima van teritorije Srbije , bilo da je u Austrougarskoj , Kraljevini SHS , FNRJ, ili SFRJ . Za Srbe van teritorije Srbije se završilo najgore od svega mogućeg, oni su prepušteni točku zbivanja. Srpsko nacionalno pitanje je otvoreno , ono nije definisano , reseno , zbog tog još nemamo svest ka vodjenju politike prema susednim državama. Prepušteni smo na milost i nemilost tih svih " Državica" koje smo sami stvarali . U tim " Drzavicama" smo gradjani drugog reda. Srbi van teritorije Srbije doživeli su Genocid više puta , prvi svetski , u drugom da i ne govorimo , pa i ovaj posledji 1995 kad su nas potpuno zbrisali a Beograd je to mogao samo da " Posmatra " jer nije imao resenje . Svaki Srbin koji je pokušao da stvori bilo kakvu platformu za borbu položaja svog naroda preko Drine , proglašavan je za izdajnika . Formiranjem poslednje Države SFRJ , za koju su najviše ginuli Srbi , definitivno se onemogućilo rešavanje Srpskog nacionalnog pitanja , sve je gurano pod tepih , Hrvati su tu državu iskoristili kao most za samostalnu Hrvatsku ,oni su u SFRJ bili gosti . Mi smo se zaklinjali na lažno bratstvo jedinstvo , takav tip zemlje nije se mogao odrzati . Hrvati su uzeli granice iz AVNOJA ,teritoriju , privredna dobra i Ustasku ideologiju .

  40
  6

  Podelite komentar

  • Dulence

   @Mladen

   Kako mislis da su Srbi preko Drine gradani drugog reda. Imaju u BiH svoj entitet, skupstinu, ustav, sudstvo, policiju, televiziju......predsedavajuceg predsednistva BiH u vise mandata. Nigde na svetu im nije bolje. Ali ne trazite od hleba pogacu. Ne zna niko kako bi se to zavrsilo, dobro ili lose. Teranje inata u politici nije garancija uspeha.

   15
   14

   Podelite komentar

 • Trig

  Kako Srbija da ispunjava zelje,narodu koji je izgubio 1 svetski rat?Oni nas klali po Macvi,a mi da im zaboravimo.Ovaj,veze sa mozgom nije imao.Steta,sto smo propustili,da ih smanjimo,da budu statisticka greska,ne bi se kasnije desio Jasenovac.

  30
  9

  Podelite komentar

 • Вера

  КАтАСТРОФА!!!! Али за Србе

  20
  4

  Podelite komentar

 • VRS

  Svaka mu je Njegoševa!

  17
  8

  Podelite komentar

 • nikolas

  1 I 2 JUGA MASOVNA SRPSKA GROBNICA KOJOJ SE DIMENZIJE NE NAZIRU JER SE JOS UVEK PUNI SRBIMA!!! 3 GENOCIDA U PROSLOM VEKU OD STRANE NASE HRISCANSKE VATIKANSKE BRACE KOJI SE NASTAVLJA I U 21 VEKU !!!! A KUD NAS VODI EU PUT ???!!! APOKALIPSA !!!!!!!!

  30
  7

  Podelite komentar

  • Miki

   @nikolas

   Nisi komentarisao Pribicevica. To je pitanje, bre. Ti uvek po svom.

   8
   2

   Podelite komentar

  • FANTOM

   @nikolas

   Ti nisi pročitao ništa više sem dnevne politike ili TV dnevnika.

   3
   5

   Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima