PUTIN PRAVI NOJEVU BARKU: Ruski naučnici skupljaju DNK svih živih organizama na Zemlji!

- Projekat zovemo Nojeva barka. Cilj je da stvorimo bazu podataka u kojoj će biti uskladišteni geni celokupnog živog sveta na našoj planeti, uključujući žive vrste, vrste u izumiranju i dostupan materijal izumrlih vrsta. To je zadatak koji smo sebi postavili - rekao je rektor univerziteta Lomonosov Viktor Sadivnič

  • 13

Univerzitet Lomonosov u Moskvi dobio je iz državnog fonda za nauku najveći iznos ikada odobren kako bi prikupio DNK uzorke svih živih, ali i izumrlih bića i stvorio prvu svetsku bazu genetskog materijala tog tipa.

- Projekat zovemo Nojeva barka. Cilj je da stvorimo bazu podataka u kojoj će biti uskladišteni geni celokupnog živog sveta na našoj planeti, uključujući žive vrste, vrste u izumiranju i dostupan materijal izumrlih vrsta. To je zadatak koji smo sebi postavili - rekao je rektor Viktor Sadivnič novinarima, a prenosi B92.

"Genetska barka" bi terbalo da bude završena 2018. godine, biće izgrađena u univerzitetskom kampusu u Vorobjevim brdima, a odobren budžet je milijardu rublji, odnosno oko 195 miliona dolara.

- Barka će nam omogućiti da zamrznemo i čuvamo najrazličitije materijale, koje kasnije možemo da reprodukujemo. Takođe tu će biti i napredni informatički sistemi, jer ne mora sve da se čuva u petrijevim šoljama - rekao je rektor.

Projekat će u prvoj etapi prikupiti materijal iz svih prirodnjačkih muzeja u zemlji, a sve katedre na Lomonosovu će biti uključene u njegovu realizaciju. Programom je posebno regulisano učešće najmlađe generacije ruskih naučnika.

- Banka materijala će biti direktno povezana sa najvećim univerzitetima u zemlji, moguće i u inostranstvu. Ako ovo ostvarimo, ovo će biti veliki korak za Rusiju, koja će postati prva zemlja u istoriji koja će stvoriti pravu Nojevu barku - rekao je on.

Inače, Rusi nisu jedini sa ovom idejom, jer Britanci imaju svoj projekat "Zamrznute barke", koja čuva genetski materijal svih ugroženih vrsta, a tu je i projekat "Milenijumsko zasada", koji ima za cilj da sačuva seme svake postojeće biljne vrste na planeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA