RUSI ZAHTEVAJU ISTRAGU: Amerikanci LAŽU, nikad nisu sleteli na Mesec!

Sukobi između Amerike i Rusije su se preselili i van naše planete. NASA je, navodno, obrisala originalne snimke prvog sletanja na Mesec što je Rusima prilično sumnjivo

  • 20

Rusija počinje istragu oko američkog spuštanja na Mesec 1969. godine, a posebno je interesuju izbrisani originalni snimci sletanja astronauta na Zemljin satelit, navode ruski mediji.

DA LI JE ČOVEK SLETEO NA MESEC? Sve teorije zavere o najspornijem letu u svemir (FOTO) (VIDEO)

Portparol Odbora za istraživanja ruske vlade Vladimir Markin navodi da je prilično sumnjiv nestanak originalnog snimka sletanja.

- Mi ne tvrdimo da Amerikanci nisu sleteli i snimili film o tom događaju. Ali, smatramo da je to u naučnom i kulturološkom smislu bitno za celi svet i da je nasleđe celog čovečanstva - objašnjava Markin.

Kako prenosi list "Izvestija", cilj istrage jeste da se otkrije šta se zapravo dogodilo s originalnim snimkom sletanja.

Foto: Tanjug/AP/NASA Foto: Tanjug/AP/NASA

NASA je 2009. godine navela da su obrisali originalne snimke prvog sletanja na Mesec kao i 200.000 ostalih snimaka, kao i da su kopije kvalitetnije od originala.

- Kopije sletanja na Mesec koje je NASA potom napravila puno su kvalitetnije i bolje od originala koji su nestali - pravdali su se iz NASA.

Ali, to je "podgrejalo" stare sumnje u američku verziju sletanja na Mesec i izazvalo niz pitanja o tom događaju, koja su prethodno već utihnula.

Foto: Tanjug/AP/NASA, Buzz Aldrin Foto: Tanjug/AP/NASA, Buzz Aldrin

Iz NASA naglašavaju jedinstvenost stena sa Meseca koje su doneli i navode da je to najbolji dokaz.

- Mesečevo kamenje apsolutno je jedinstveno i razlikuje se od zemaljskog u mnogim aspektima - saopšteno je iz NASA.

Neki analitičari smatraju da je ruski interes za obrisane origanale sletanja na Mesec zapravo odgovor Kremlja na mešanje pravosuđa SAD u rad FIFA i pretnje da će Rusija ostati bez domaćinstva Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    19. jun 2015 | 13:26

    To sletanje je predsednička kampanja. Šta svet može da očekuje od takve države koja je obmanula ceo svet

  • Република Српска

    19. jun 2015 | 13:53

    Па наравно да нису ни били на Месецу,како то да NASA тврди да ће поново отићи на месец тек када се створе услови негде после 2020 а при томе користе руске моторе за свемирске бродове?А били су наводно на месецу 1969 а сада им је проблем да то понове и тада су имали своје моторе а сада иx немају па купују руске!И уосталом ко је био камерман када су слеталу,шеткали се по Месецу,правили селфи са Америчком заставом и поново узлетали?Да нису можда марсовци или су уз астронаутски посао радили и као камермани америчкиx научно-фантастичниx филмова

  • Branko

    19. jun 2015 | 14:42

    Ma Ljudi ja sam postavljao pitanje vise puta...i ne kazem mozda su sleteli ali kako su se posle vratili to je pravo pitanje odnosno je nemoguce da su uzleteli sa meseca i ponovo se vratili na zemnju cista laz 100%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA