Da li su bebe lepe ili ružne?

Iako će to retko ko priznati, najnovija studija pokazuje da petina roditelja smatra da je njihova novorođena beba ružna

  • 2

Ljubivoje Ršumović je još davno spevao stihove "Aždaja gorko plače jer vređaju njeno aždajče. Rekli mu da je ružno, pa majci došlo tužno. Nek je i gluvo i slepo, ono je majci lepo". Međutim, daleko od toga da je svaki roditelj beznadežno zaljubljen u svoju bebu.

Najnovije istraživanje pokazalo je da čak 18 odsto majki i očeva misli da je njihovo novorođenče ružno. Ipak, čak 82 odsto ispitanika tvrde da su zaista verovali da je njihova beba u trenutku kad je stigla na svet bila najlepša na svetu.

Od hiljadu ispitanika koji su učestvovali u anketi 18 odsto je priznalo da im se sopstvena beba činila ružnom, a od toga je samo osam odsto reklo da su tu misao imali hrabrosti da podele s drugim ljudima. Parovi su o tome razgovarali međusobno, ali su tu tajnu uglavnom zadržali za sebe.

- Izgleda da svi misle da je njihova beba najlepša na svetu. Samim tim, onda postoji pritisak da mora da bude tako čak i kad je istina drugačija – rekao je jedan od anonimnih ispitanika.

Drugi jedan roditelj ispričao je kako su on i supruga s prvom ćerkom imali utisak da je "pravi mali anđeo", jer su bili mladi i prepuni očekivanja. Kada su dobili drugu devojčicu, bili su daleko objektivniji i svesni činjenice da se ne radi o najlepšoj bebi na planeti.

- Roditelji osećaju pritisak da moraju da imaju utisak da im je novorođenče lepo. Međutim, čak i kad nije tako, to nikako ne znači da ga ne vole dovoljno, niti da su oni loši roditelji – poručuju psiholozi.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    21. jul 2013 | 20:02

    NE POSTOJI Ruzna beba.

  • Burgija

    26. jul 2013 | 07:32

    Najace mi ono kad vidi bebu od 5-6 dana. Kao slatka je, a u sebi "kakav je ovo vanzemaljac?"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA