Nisu svi lekovi u skladu sa pravilima posta

Mnogi vegetarijanci, ali i religiozni ljudi, koji zbog posta izbegavaju namirnice životinjskog porekla, nemaju svest o tome da pojedini medikamenti sadrže sastojke koje oni nikako ne bi želeli da konzumiraju

  • 1

Prema pravilniku Evropske unije, proizvođači lekova dužni su da na pakovanju svakog proizvoda navedu aktivne sastojke svakog leka ili medicinskog sredstva, a u priloženom uputstvu da ispišu i sve pomoćne supstance koje se u njemu nalaze.

Međutim, korisnici usluga farmaceutskih kompanija u najvećem broju slučajeva nemaju običaj da detaljno čitaju sve što piše. Stoga, oni mahom ne znaju da veliki procenat medikamenata, posebno onih koji se primenjuju u vidu mekih ili tvrdih kapsula, u sebi sadrže želatin, sastojak koji se dobija termičkom obradom kolagena iz kože,hrskavice i kostiju životinja.

Melemi često sadrže životinjsku mast, a nije retkost ni da se sastojci za mnogobrojne dodatke ishrani, kao što je slučaj sa vitaminom D i svim onim iz B kompleksa, zapravo deriviraju iz sirovina životinjskog porekla.

Kako je planirano, uskoro bi trebalo da se donese nova uredba kojom bi farmaceutske kompanije bile u obavezi da na kutijama napišu jesu li pojedini lekovi pogodni za vegetarijance i one koji poste ili ne.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA